StoryEditorOCM
Dalmacijaljetne 'radosti' na jadranu

Gosti iz Švicarske doživjeli strašno poniženje na dalmatinskoj plaži; Žena je otišla djetetu kupiti sok u trgovinu, šokirala se kada je vidjela što je bahati zaštitar napravio dok je nije bilo

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
18. srpnja 2019. - 18:39

Ljetne ''radosti'' vezane za iznajmljivanje ležaljki na plažama pod koncesijom, ponavljaju se iz godine u godinu i nažalost su postale gotovo pa uobičajne pa se stalno ''vrti'' scenarij u kojem kupači ili od ležaljki ne mogu ući u more ili ne mogu odložiti svoje ručnike ili ih koncesionar potjera s plaže.

Neugodnost na makarskoj gradskoj plaži doživjela je Ivana Pranjić iz Koprivnice koja je u Makarskoj ljetovala sa svojim suprugom Anđelkom i sinom, a inače živi u Švicarskoj i kojoj je, kako tvrdi, djelatnik objekta City Beach Apartmentsa koji se nalazi između hotela "Park" i "Meteor", ručnik sa stvarima jednostavno bacio u jedan kut i na to mjesto postavio ležaljke.

- Prvo ljetovanje u Makarskoj nikako nam neće ostati u lijepom sjećanju jer smo na gradskoj plaži već oko 9.30 doživjeli veliko poniženje od bahatog i bezobraznog djelatnika City Beacha koji nam se predstavio kao zaštitar, a koji je pobacao naše privatne stvari i ručnike u jedan ćošak i to dok sam se nalazila u obližnjoj trgovini u koju sam došla kupiti djetetu sok.

Navodni zaštitar koji na majici nije imao nikakvih obilježja, kazao je da baš na mjesto na koje sam stavila ručnik, mora postaviti svoje ležaljke.

Na suprugovo upozorenje da ću pozvati policiju, samo je otišao, a koliko je meni poznato, hotel je samo koncesionar dijela plaže, a nije kupio plažu, kazuje nam Ivana koja je o cijelom slučaju odmah službenim mailom obavijestila Odsjek komunalnog i prometnog redarstva, ali odgovora još nije dobila.

Nakon doživljene neugodnosti na plaži koja je pod koncesijom navedenog objekta, gospođa Pranjić s obitelji se nastavila kupati na plaži hotela Park gdje ih, kako kazuje, nitko nije ometao.

-To što smo doživjeli je veliko poniženje i sramota jer tako agresivno ponašanje nigdje nismo vidjeli na hrvatskoj obali i mislim da ovoga nema nigdje u svijetu niti ćete takvo ponašanje doživjeti od stranaca - kaže Ivana.

Nikada nikoga nismo potjerali

S druge strane, djelatnici City Beacha govore nam da o navodnom incidentu ništa ne znaju, zapravo su tek doznali od novinara. Kako kaže recepcionerka Nina Žderić, njihov objekt uopće nema zaštitara, a na plaži koja je pod koncesijom, mogu se kupati svi, i njihovi gosti i domaći i ostali kupači.

- Za navedeni incident čujem prvi put i nitko nam se od kupača nije obratio tako da je možda riječ o slučaju koji se zbio na nekoj drugoj plaži. Mi i nemamo zaštitara, već djelatnika koji radi na iznajmljivanju ležaljki i koji ih na plažu postavi oko 7 sati i više ih ne miče.

Nikada nikoga nismo potjerali s plaže zbog ležaljki niti smo ikada s kupačima imali problema jer svi, i domaći i stranci koji nisu gosti hotela najnormalnije mogu pristupiti plaži i tu staviti svoje ručnike bez obzira na ležaljke - kaže nam recepcionerka.

Potom smo se obratili dogradonačelniku Draženu Nemčiću koji kaže da će s komunalnim redarima prvo provjeriti jesu li zaprimili mail gospođe Ivane Pranjić, ali nam je i kazao da koncesionar ležaljkama može zauzeti samo 30 posto plaže.

Šteti ugledu Makarske

- Ako je zaštitar navedenog objekta uistinu uklonio ručnike i privatne stvari kupača s plaže koja je pod koncesijom, onda je to nedopustivo jer zaštitar takve stvari ne smije raditi.

Prema Pravilniku o gospodarskom korištenju i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije, koncesionar svojim rekvizitima može zauzeti samo 30 posto pomorskog dobra koje mu je dano pod koncesiju tako da ću komunalnim redarima sugerirati da porazgovaraju sa zaštitarom navedenog objekta te da utvrde koliko ležaljki ima i premašuje li se ta površina, a nakon toga ćemo o svemu obavijestiti Županiju jer je takvo ponašanje nedopustivo i šteti ugledu Makarske - kazao je Nemčić.

Kakvo je stanje s iznajmljivanjem ležaljki na susjednoj plaži koja je pod koncesijom hotela "Park", doznali smo od direktorice Marine Josipović koja ističe da njihove ležaljke zauzimaju zakonskih 30 posto površine.

- Ležaljke nam uglavnom unajmljuju gosti hotela i to po dnevnoj cijeni od 50 kuna i do sada zbilja nismo imali nikakvih problema vezanih za kupače i goste. Na našoj plaži mogu se nesmetano kupati svi, i gosti i oni koji nisu gosti hotela i nikada nikoga nismo potjerali niti to smijemo izuzev ako ne rade nered, ponašaju se nekulturno ili primjerice, lože vatru na plaži - kaže nam Josipović.

Na 13 lokacija 435 ležaljki i to bez hotelskih

Nakon priče o incidentu s ležaljkama, zaštitarom i kupačima kojima su uklonjeni ručnici, provjerili smo kakav je raspored ležaljki na gradskoj plaži od Sv. Petra do Krvavice, tko sve ima koncesiju nad kojim dijelovima i na koji način se mora upravljati pomorskim dobrom.

Naime, na makarskim plažama u što ne uključujemo plaže pod koncesijom koje je hotelima na rok od 10 godina još 2015. godine dala Županijska skupština Županije splitsko-dalmatinske, odnosno Upravni odjel za pomorstvo i turizam Županije koja upravlja dijelom pomorskog dobra u Makarskoj, nalazi se po 435 ležaljki i suncobrana i to na 13 lokacija.

Prema Planu upravljanja pomorskim dobrom na području Makarske, a koji je u travnju ove godine donio gradonačelnik Jure Brkan, na osam lokacija pomorskog dobra koje je dano na upravljanje Gradu Makarskoj, koncesijska odobrenja na rok od jedne godine, dana su na osam lokacija, po tri na plaži Cvitačke i Krvavice te po dvije na plaži Blace, a na svakoj od lokacija može se postaviti od 15 do 30 ležaljki i isto toliko suncobrana.

Makarski komunalac ležaljke iznajmljuje na pet lokacija nad kojima ima koncesiju od Županije i to od Žute kuće do hotela Rivijera gdje se nalazi ukupno 260 ležaljki i na čijem ''rentanju'' rade djelatnici Komunalca.

Koridor za boravak uz more

Kako je navedeno u Planu upravljanja pomorskim dobrom, kod obavljanja djelatnosti komercijalno-rekreacijskog sadržaja, nositelj koncesijskog odobrenja mora koristiti unificirane plažne rekvizite - suncobrane i ležaljke koje ne smiju ugrožavati njihove ni ostale korisnike plaže.

"Postavljeni rekviziti ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra te se raspoređuju po plaži tako da se rekviziti jednog nositelja koncesijskog odobrenja podijele na dva reda između kojih mora ostati koridor za nesmetani pristup i boravak uz more svim korisnicima plaže između samih redova u duljini ležaljke te za prolaz između svake ležaljke u širini ležaljke.

Ležaljke moraju biti udaljene od dva do četiri metra od mora, dok ležaljke jednog od ležaljki drugog nositelja koncesijskog odobrenja moraju biti udaljene najmanje 10 metara", stoji među ostalim u Planu.

S druge strane, u Pravilniku o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije, a temeljem kojeg je Županija dala koncesije na pomorskom dobru makarskim hotelima i to od hotela "Meteor" do Romane, navedeno je, među ostalim, da koncesionar ne smije onemogućiti ili ograničiti slobodan pristup pomorskom dobru na kojem je ostvario koncesiju te umanjiti, ometati ili onemogućiti upotrebu i korištenje susjednih dijelova pomorskog dobra prema njihovoj namjeni.

Moraju biti složene

'Količina rekvizita koja se iznajmljuje kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju, određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu sve do početka zahtjeva za njihovo korištenje od strane gostiju.

Ako su Planom predviđene ležaljke i suncobrani koji se ne mogu sklopiti na jednom mjestu, uz prijedlog Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije, moguće je iste rasporediti po plaži s tim da moraju biti posloženi u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova te za prolaz između svake ležaljke svim korisnicima plaže.

Ukupan prostor ne smije prelaziti više od 30 posto kopnene površine koncesije koja se odnosi na plažu uključivo i s prostorom za koridore i prolaze između raspoređenih plažnih rekvizita, navedeno je u Pravilniku o gospodarskom korištenju pomorskog dobra, a u kojem se navodi i da je koncesionar, uz čišćenje, dužan ukloniti i stvari gostiju koji ne borave na plaži te ih pohraniti na sigurno mjesto.

Međutim, ovo pravilo sigurno ne važi za našu sugovornicu s početka teksta jer je, kako tvrdi, boravila na plaži i ručnik nije ostavila na ''čuvanju'' mjesta preko noći, već samo na par minuta dok se ne vrati iz obližnje trgovine, a osim toga stvari joj navodni zaštitar nije spremio na sigurno mjesto, već ih je samo šutnuo uz kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:09