StoryEditorOCM
Dalmacijanaporan dan

HGSS spasio dvije palninarke: akcija kod Omiša bila je vrlo zahtjevna zbog vjetra i strmog grebena, a 'precizan' je morao biti i helikopter

Piše M. Ilić
30. srpnja 2019. - 21:18
fortica

Članovi HGSS Stanice Split, odnosno dežurna ekipa letača spašavatelja ovog utorka imala je dvije intervencije spašavanja planinarki.

Oko 13 sati na dežurni telefon stigao je poziv kako je jednoj planinarki pozlilo pri vrhu Konj na Kamešnici, te je ekipa spašavatelja helikopterom HRZ-a u kratkom roku sletjela na nepristupačan teren blizu mjesta nezgode, te se planinarku u prevezli do ambulante u Sinju.

Nakon uspješne akcije na Kamešnici stigla je dojava o još jednoj nesreći, ovaj put iznad Omiša. Švicarskoj državljanki pozlilo je pri vrhu uspona strmog grebena po osiguranom putu (via ferata).

Ekipa od pet članova HGSS-a uz posadu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su kompleksnu i zahtjevnu akciju spašavanja sa strmog grebena.

 

 

- Najprije je na opasno mjesto užetom spuštena liječnica HGSS-a. Dok je ona zbrinjavala unesrećenu i pripremla je za transport spašavatelji i posada su napravili krug helikopterom i spustili fiksirano uže na sami vrh grebena. Uz teške uvjete promjenjivog vjetra uspješno su zakačeni na helikopter, te su pomoću užeta ispod helikoptera prebačeni do obližnjeg stadiona gdje je unesrećenu čekala ekipa Hitne medicinske pomoći. Od pokretanja do povratka u bazu cijela je akcija izvedena u manje od sat vremena - doznajemo iz HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:13