StoryEditorOCM
Dalmacijabirokraciji se ne žuri

Sinjska posla ili kako nepotrebno produžiti radove na račun građana: na Kukuzovcu izgradili reciklažno dvorište, ali bez puta, vode i struje!?

1. kolovoza 2019. - 12:27
Prekoračenje roka 'pokriveno' je aneksom ugovora s resornim ministarstvom

Koliko je sinjska gradska administracija nezainteresirana i(li) nesposobna u realizaciji vrijednih komunalnih sadržaja svjedoči najnoviji slučaj s reciklažnim dvorištem.

Prema svim dostupnim podacima, odgovorni za vođenje alkarskoga grada nisu u stanju isplanirati usklađivanje pojedinih postupaka vezanih za realizaciju istog projekta, u konkretnom primjeru poslove spajanja reciklažnog dvorišta na komunalnu infrastrukturu. Sinjani su, kao i brojne druge lokalne vlasti, za financiranje izgradnje reciklažnog dvorišta dobili bespovratna sredstva Europske unije, u konkretnom slučaju 1,9 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda.

Ukupna vrijednost ulaganja u objekt od 1406 četvornih metara na gradskoj parceli od 4518 kvadrata unutar Gospodarske zone Kukuzovac (GZK), iznosila je gotovo 2,7 milijuna kuna. Gradska uprava je iz vlastitih izvora trebala osigurati preostalih oko 800.000 kuna, što zbog obilnijeg priljeva sredstava u sinjski proračun nije predstavljalo nikakvu teškoću.

Poslije provedenog natječaja, za najpovoljnijeg ponuditelja izabrana je sinjska tvrtka "Cetina" koja se obvezala da će sve poslove na izgradnji reciklažnog dvorišta obaviti do polovice svibnja ove godine, što su njezini radnici i učinili, i to prije ugovorenog roka. Još polovicom travnja izvođač je obavijestio Grad kao investitora da je komunalni objekt spreman za tehnički pregled.

Tada se, međutim, otkrilo kako nema uvjeta za taj postupak, jer gradski oci nisu osigurali priključenje novoizgrađenog reciklažnog dvorišta na komunalnu infrastrukturu. Vjerojatno im nitko nije rekao da bi do novog sadržaja trebala voditi cesta, te da bi objekt trebalo priključiti na elektrooprskrbnu i vodovodnu mrežu, kao i na druge infrastrukturne sadržaje.

Gradska izvršna vlast prenijela je ulogu investitora opremanja reciklažnog dvorišta potrebnim sadržajima na tvrtku "Gospodarska zona Kukuzovac". Iz te tvrtke navode kako "do gradilišta nije bilo moguće osigurati alternativni pristup izvođaču radova, pa se koristila trasa gdje se tek treba urediti cesta i u njezine temelje ugraditi sve druge infrastrukturne sadržaje".

Zbog velikog opsega poslova na toj cesti i ostaloj infrastrukturi nije se, kažu iz gradske tvrtke, moglo raditi paralelno s izgradnjom samog reciklažnog dvorišta, te dodaju da su za izgradnju pripremili svu potrebnu dokumentaciju, proveli prethodno savjetovanje i da će u najskorije vrijeme objaviti nadmetanje za izbor izvođača radova.

Ni u GZK ni u gradskoj izvršnoj vlasti ne vide nikakav problem što sve te poslove nisu pripremili ranije te, ako već radovi nisu mogli teći paralelno, što je upitno, zašto nisu proveli natječaj i izabrali izvođača koji bi krenuo s poslovima netom nakon što je "Cetina" okončala svoj dio. Odgovor je jednostavan - zato što birokratima ništa ne znači vrijeme. Oni ga imaju na pretek.

I nisu na svojim radnim mjestima da bi radili za opće dobro već da bi uredno primali plaću na teret poreznih i komunalnih obveznika. Prekoračenje rokova potpunog završetka izgradnje reciklažnog dvorišta obrazložit će da su s nadležnim ministarstvom potpisali dodatak osnovnom ugovoru o produžetku roka. Hrvatska posla!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:21