StoryEditorOCM
Dalmacijadevastacija u sućurju

Hvarski općinari konačno stigli pred vilu međugorske vidjelice: nju ondje nisu zatekli, ali su posvjedočili jednom drugom čudu na betoniranom sunčalištu...; Hoće li odgovarati i investitor i izvođač radova?

31. srpnja 2019. - 22:54

Jednog dosadnog popodneva, sasvim neočekivano, reporterima "Slobodne" na hvarskoj plaži ukazalo se – bespravno sunčalište. Taj je naoko beznačajan događaj označio početak naviranja hodočasnika na istok otoka.

Međugorska vidjelica svoju luksuznu kuću na Hvaru iznajmljuje turistima, i to za cifru od koje 'boli glava'! A uz njezino se ime vežu i hoteli u Međugorju...

Međugorska vidjelica nema pojma ni o čemu: 'Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to'​

Dok gleda u Gospu, međugorska vidjelica Mirjana betonira plažu pred svojom luksuznom vilom na Hvaru; Posvjedočili smo pravom devastatorskom čudu!​

Dolaze, žele posvjedočiti pravom devastatorskom čudu. Pohode ga snimateljske ekipe iz Zagreba i Splita, približavaju kamere i mobitele, diraju ga štapom da provjere je li stvarno, obilaze ga čak i bosonogi novinari iz BiH, čime je fenomen dobio predznak međunarodnog.

A mještani zadovoljno trljaju ruke. Kažu, sezona je loše krenula, kad ono – paf – betonski turizam!

I dok se gosti slikaju pokraj ležaljki postavljenih bez koncesijskog odobrenja, a vlasnica obližnje kuće izjavljuje da ni kuća ni to sunčalište ne postoje, nevjernici iz Državnog inspektorata u svojim udaljenim uredima skeptično škilje u fotografije betonskog zdanja. Ispod glasa govore kako sumnjaju da se ono baš samo od sebe pojavilo.

Ne bude li dovoljno dokaza o ukazanju, možda ga neće priznati.

Zato su i posjetili otok. Pokušavaju utvrditi je li netko zaista platio da se beton naspe i obloži kamenom kakvim je dekorirana ograda kuće udaljene ni dva metra, a koja glasi na Mirjanu i Marka Soldu. Kažimo da su nekretninu kupili od Andre Kumarića, bivšeg predsjednika Obrtničke komore Split, osumnjičenog za pronevjeru nekoliko milijuna kuna.

Državna služba izvijestila je da "na terenu nitko nije zatečen", pa su najavili još prekjučer "poslati poziv predstavniku Općine Sućuraj" da oni pođu i utvrde okolnosti.

A kako Općina nema komunalne redare, HDZ-ov načelnik Ivan Slavić i pročelnik Leonardo Ćurin krenuli su na dug put prema uvali Blaca, udaljenoj 1,5 kilometara od općinske zgrade. Vjerojatno su se negdje na pola avanture zapitali: ma daj, pa kako mi ovo nismo prije vidili nego moramo iz novina saznat?

He, nisu bili odabrani! Nisu dovoljno vjerovali, pa ne bi sunčalište bilo čudo da se samo tako ukazuje svakome tko prođe. Pa iako postoje fotografije, neki ga i dalje ne vide.

I kad su općinari konačno došli pred vilu Veronika, zaklanjajući oči od sunca stali su škiljiti u taj plato. I čekali. Gledali, osvrtali se...

Ali nisu imali sreće. Baš kao i Inspektorat, vidjeli su sunčalište, ali ne i vidjelicu koja ga ne vidi.

– U objektu najbližem betoniranom pomorskom dobru nije zatečena gđa Mirjana Soldo, pa nije bilo moguće uzeti njezinu izjavu – izvijestio nas je razočarani načelnik.

No, nema mjesta tuzi. Moramo vas izvijestiti o još jednom nesvakidašnjem događaju oko sunčališta – smanjilo se za čitavih deset metara otkad je Inspektorat bio na terenu.

DIRH je ranije utvrdio "sunčalište u dimenzijama 24 puta dva metra", a evo što kaže Slavić: "Dimenzije betoniranog dijela iznose cca 13,20 x 2,30 metara, od kojih je manji dio bio popločan kamenim pločama."

Šok i nevjerica.

Pokažu li se sumnje inspektora opravdanima, izgledno je da će kazneno odgovarati i investitor i izvođač radova. Ako bi se, recimo, u nekom paralelnom svemiru zaista ispostavilo da je sunčalište ljudska ruka izgradila, tad ne bi bilo naodmet spomenuti da je sam načelnik Slavić vlasnik obrta za građevinske radove. Ali ne brinite se, pitali smo ga. Kaže da ga nije on izgradio.
Vjera. Vjera u HDZ-ove načelnike, u međugorske vidjelice, u betonsko sunčalište. To je sve što nam treba.

Registrirani iznajmljivači

Pitali smo načelnika zna li ima li kuća pokraj sunčališta sve dozvole.

– Možemo samo pretpostaviti da objekt gđe Mirjane Soldo ima građevinsku i uporabnu dozvolu budući da je njezinu suprugu izdano rješenje o visini naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u veljači 2015., te je tada i plaćena naknada – odgovara Ivan Slavić.

Iz Državnog inspektorata i županijske Turističke zajednice doznali smo da izvjesni Marko Soldo u sustavu e-Visitor posjeduje rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obveznik je plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe.

Plaćaju sve obveze

– Mirjana i Marko Soldo kupili su vikendicu prije više od 10 godina i nadogradili je, tako da je sada riječ o dvoetažnom objektu od preko 200 četvornih metara, s bazenom. Kuća je, koliko znamo, legalizirana i iznajmljuje se, a dotični plaćaju propisane obveze – kazao nam je Ivan Slavić, načelnik općine Sućuraj.

U suradnji sa Županijom, poduzeli su sve iz svoje nadležnosti, a surađuju i s Inspektoratom koji će provesti izvide i donijeti odgovarajuća rješenja. M.C.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:04