StoryEditorOCM
DalmacijaZagrijavanje za Alku

Čoja pripala alkaru Ivi Zorici! Pobjednik veliki trijumf posvetio prerano preminulom ocu Miru, pogledajte veliku galeriju iz Sinja

3. kolovoza 2019. - 22:19

Barjak od 311 centimetara crvene čoje, koji je sinonim pobjede na Čoji, na svom koplju danas je ponio alkar Ivo Zorica. Tako poslije Bare i Čoja odlazi u alkarsku obitelj Zorica iz Hrvaca. I Ivo Zorica je, kao dan ranije njegov bratić Ante, do pobjede 304. Čoje došao skorom od 8 punata.

U prvoj trci pogodio je "u dva", u drugoj "u sridu", a kada je kao posljednji ponovno pogodio u najmanji krug razrješene su sve dileme, postao je pobjednik. Ivo Zorica rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen u sinjskoj poslovnici Privredne banke Zagreb. Oženjen je Monikom s kojom je dobio sina. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar.

U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša. U riznici trofeja do sada je imao dvije Čoje i tri Bare. Jahao je kao džokej u galopskom klubu "Vreba" u Hrvacama. Čoju je dobio jašući na "Vrebinom" konju "Markusu".

Za pobjedu na Čoji Ivo Zorica je uz barjak od 311 centimetara crvene čoje za sebe i svoga momka Miljenka Lovrića, potomka stare alkarske obitelji, zaposlenika HTK-PSK, osvojio srebrnu plaketu alke. Osim toga osvojio je i novčanu nagradu Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna.

Svoju pobjedu na ovogodišnjoj Čoji Ivo Zorica posvetio je svome prerano preminulom ocu Miru koji je umro prije nepunih pola godine. I njegov rođak Ante svoju je pobjedu na Bari posvetio svom preminulom stricu Miru. Kada je riječ o ovoj dvojici alkara treba podsjetiti da su se ponovila događanja iz 303. alkarskih svečanosti kada je Ante Zorica pobjedio u natjecanju za Baru, a

Ivo Zorica je bio pobjednik Čoje. Natjecanje za Čoju održano je pred više od 7.000 gledatelja. U svečanoj loži su bili čelnici sinjske alkarske, civilne, vojne i crkvene vlasti, predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić, gradonačelnica Kristina Križanac, bojnik Dražen Mazalin i gvardijan fra Ante Čovo te brojni ugledni gosti i prijatelji Sinja i Alke iz Hrvatske i inozemstva. Po rezultatima gađanja alkara Čoja će ostati zapamćena kao nadprosječna, posebno druga trka u kojoj su alkari pogodili ukupno 32 punta od čega čak pet puta "u sridu".

U trećoj trci odlukom Časnog suda izmijenjen je redoslijed trčanja, od manjeg broja punata prema većemu. U treću trku četiri alkara ušli su sa po 5 punata. Prvi je startao Mario Šušnjara i pogodio "u dva". U isti dio alkarske mete pogodili su Petar Tomašević i Ante Zorica. Posljednji je startao Ivo Zorica. Gledalište se podiglo na noge i priželjkivalo da i Ivo Zorica pogodi "u dva" kako bi se nastavilo pripetavanje. Ivo je, međutim, pogodio u najmanji krug i tako osvojio svoju treću Čoju. Ove nedjelje s početkom u 16,30 sati održat će se nadmetanje alkara za slavodobitnika 304. Sinjske alke.

Povijesne postrojbe iz Hrvatske, BiH i Crne Gore prodefilirale sinjskim ulicama

Prije početka natjecanja za 304. Čoju sinjskim ulicama i stazom alkarskog trkališta prodefiliralo je 28 povijesnih vojnih postrojbi, najviše iz Hrvatske, ali i srodne udruge iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bila je to uistinu veličanstvena povorka. Svih 28 postrojbi, predvođeni počasno-zaštitnom bojnom HV prodefilirali su stazom alkarskog trkališta i poslije završetka natjecanja za Čoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:15