Dalmacija Split županija

Zagrijavanje za Alku

Čoja pripala alkaru Ivi Zorici! Pobjednik veliki trijumf posvetio prerano preminulom ocu Miru, pogledajte veliku galeriju iz Sinja

Zagrijavanje za Alku

Barjak od 311 centimetara crvene čoje, koji je sinonim pobjede na Čoji, na svom koplju danas je ponio alkar Ivo Zorica. Tako poslije Bare i Čoja odlazi u alkarsku obitelj Zorica iz Hrvaca. I Ivo Zorica je, kao dan ranije njegov bratić Ante, do pobjede 304. Čoje došao skorom od 8 punata.

U prvoj trci pogodio je "u dva", u drugoj "u sridu", a kada je kao posljednji ponovno pogodio u najmanji krug razrješene su sve dileme, postao je pobjednik. Ivo Zorica rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen u sinjskoj poslovnici Privredne banke Zagreb. Oženjen je Monikom s kojom je dobio sina. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar.

U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša. U riznici trofeja do sada je imao dvije Čoje i tri Bare. Jahao je kao džokej u galopskom klubu "Vreba" u Hrvacama. Čoju je dobio jašući na "Vrebinom" konju "Markusu".

Za pobjedu na Čoji Ivo Zorica je uz barjak od 311 centimetara crvene čoje za sebe i svoga momka Miljenka Lovrića, potomka stare alkarske obitelji, zaposlenika HTK-PSK, osvojio srebrnu plaketu alke. Osim toga osvojio je i novčanu nagradu Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna.

Svoju pobjedu na ovogodišnjoj Čoji Ivo Zorica posvetio je svome prerano preminulom ocu Miru koji je umro prije nepunih pola godine. I njegov rođak Ante svoju je pobjedu na Bari posvetio svom preminulom stricu Miru. Kada je riječ o ovoj dvojici alkara treba podsjetiti da su se ponovila događanja iz 303. alkarskih svečanosti kada je Ante Zorica pobjedio u natjecanju za Baru, a

Ivo Zorica je bio pobjednik Čoje. Natjecanje za Čoju održano je pred više od 7.000 gledatelja. U svečanoj loži su bili čelnici sinjske alkarske, civilne, vojne i crkvene vlasti, predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić, gradonačelnica Kristina Križanac, bojnik Dražen Mazalin i gvardijan fra Ante Čovo te brojni ugledni gosti i prijatelji Sinja i Alke iz Hrvatske i inozemstva. Po rezultatima gađanja alkara Čoja će ostati zapamćena kao nadprosječna, posebno druga trka u kojoj su alkari pogodili ukupno 32 punta od čega čak pet puta "u sridu".

U trećoj trci odlukom Časnog suda izmijenjen je redoslijed trčanja, od manjeg broja punata prema većemu. U treću trku četiri alkara ušli su sa po 5 punata. Prvi je startao Mario Šušnjara i pogodio "u dva". U isti dio alkarske mete pogodili su Petar Tomašević i Ante Zorica. Posljednji je startao Ivo Zorica. Gledalište se podiglo na noge i priželjkivalo da i Ivo Zorica pogodi "u dva" kako bi se nastavilo pripetavanje. Ivo je, međutim, pogodio u najmanji krug i tako osvojio svoju treću Čoju. Ove nedjelje s početkom u 16,30 sati održat će se nadmetanje alkara za slavodobitnika 304. Sinjske alke.

Povijesne postrojbe iz Hrvatske, BiH i Crne Gore prodefilirale sinjskim ulicama

Prije početka natjecanja za 304. Čoju sinjskim ulicama i stazom alkarskog trkališta prodefiliralo je 28 povijesnih vojnih postrojbi, najviše iz Hrvatske, ali i srodne udruge iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bila je to uistinu veličanstvena povorka. Svih 28 postrojbi, predvođeni počasno-zaštitnom bojnom HV prodefilirali su stazom alkarskog trkališta i poslije završetka natjecanja za Čoju.

Naslovnica Split županija