StoryEditorOCM
Dalmacijaemotivni govor

Sedam punata, dvi sride i Frano Ivković po drugi put slavi!; 'Kao dva puta ranjeni hrvatski branitelj preklinjem vas da se vratite u Hrvatsku': alkarski vojvoda uputio apel iseljenoj mladosti

Piše Toni Paštar, Hina
4. kolovoza 2019. - 20:12
alka_politicari57-040819

19.05 - Alkar Frano Ivković po drugi put je slavodobitnik Alke. S ukupno sedam punata, od čega dvi sride, po drugi put je pobjednički plamenac odnio u svoje Brnaze. Ivković je prvi put pobjedu odnio prije četiri godine, na jubilarnoj 300. sinjskoj Alci.

18.10 - U Sinju je u tijeku završnica 304. alkarske fešte. Poslije prigodnog kulturnog programa predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić u pozdravnom govoru podsjetio je na značenje Alke kao hrvatskog kulturno-povijesnog bisera.

Ističući da Sinjani Alku održavaju u čast i zahvalu pradjedovima koji su obranili slobodu pod zaštitom Majke od Milosti, Gospe Sinjske, alkarski vojvoda je u podužem govoru podsjetio na povijesni kontekst, a potom se osvrnuo na važnost vojno-redarstvene akcije Oluja. Pritom je izrazio ponos što je u Domovinskom ratu i Oluji sudjelovao veliki broj alkara, momaka i drugih članova VAD-a uključujući sve alkarske vojvode od 1990. godine.

U nastavku Ramljak je pomenično pozdravio Kolindu Grabar Kitarović, Gordana Jandrokovića, Andreja Plenkovića, Dragana Čovića, Željka Reinera, Milijana Brkića, Božu Petrova, mons. Marina Barišića, Damira Krstičevića, Davora Božinovića, Tomislava Medveda, Milana Bandića, generala zbora Mirka Šundova, bojnika Dražena Mazalina kao vojnog zapovjednika Sinja, fra Marka Mršu, fra Antu Čovu, don Stipu Ljubasa, fraPericu Maslaća, Blaženka Bobana, Mira Bulja, Ivana Šipića, Kristinu Križanac, Ivana Penavu koji je zaradio najsnažniji i najduži pljesak publike i dr. Stipu Jukića.

Država blagostanja

Na kraju govora vojvoda Ramljak je rekao da stanje ni danas u Hrvatskoj nije idealno, ključne infrastrukturne objekte financirane novcem EU grade uglavnom strani radnici, hrana se uvozi iz cijelog svijeta, a ne proizvodi u Slavoniji, Lici, Gorskom Kotaru i Zagori, koji se iseljavaju, da bi zaključio:

- Poštovana i draga hrvatska mladosti na privremenom radu širom svijeta i oni koji o odlasku razmišljate. Kao dva puta ranjeni hrvatski branitelj u ime svih onih koji su je branili i oslobodili preklinjem vas da nikada ne prestanete razmišljati o povratku u svoju Hrvatsku za koju su živote položili njezini najbolji sinovi i da se vratite prije nego vam djeca postanu stranci, čim prije budete mogli, na radost svojih roditelja, bližnjih i svih nas. Na nama svima je da ponovno nađemo u sebi vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata i da svi zajedno, domovinska i iseljena Hrvatska, učinimo sve potrebno da napravimo državu blagostanja u koju će se doseljavati, a ne iz nje iseljavati. Zato podržimo sve poteze koji vode blagostanju naše domovine. Potom je vojvoda Ramljak zagrmio:

- Alkari, zapovjedam vam gađajte "u sridu", za našu domovinu Hrvatsku, za naše mlade, za naše zajedništvo, slogu i prosperitet hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Alkarski momci, zapovjedam vam gordo i ponosno držanje dostojno pradjedova!.

17.03 - Završnica 304. alkarske fešte počela je u 15 sati u Alkarskim dvorima tradicionalnim vojvodinim prijemom na kojemu su se okupili najviši gosti i uzvanici predvođeni pokroviteljicom Alke predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.
Poslije prigodnog kulturnog programa predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić u pozdravnom govoru podsjetio je na značenje Alke kao hrvatskog kulturno-povijesnog bisera. Pokroviteljici Grabarb Kitarović alkari su uručili prigodne darove, a potom je održano tradicionalno fotografiranje uzvanika i gostiju s alkarima i alkarskim momcima.

Sinj u isčekivanju 304. Alke: grad prepun turista, stigli i brojni političari; Pogledajte atmosferu s trkališta gdje se uskoro očekuje dolazak alkara

Potom je alkarski vojvoda Boško Ramljak zapovjedio potrojavanje alkarske povorke da bi prije polaska na trkalište primio prijavak harambaše alkarskih momaka Ive Vukasovića Parinog i alaj-čauša Ivice Folipovića Grčića, poslije čega je obavio smotru.

U trenutku kada se alkarska povorka pojavila na vrhu staze alkarskog trkališta sa staroga Grada odjeknuli su plotuni mačkula najavljujući skori početak boja za slavodobitnika 304. Sinjske alke. Prije dolaska alkarske povorke na trkalište u svečanu ložu stigli su najviši gosti i uzvanici, a u vojvodinoj loži svoje mjesto zauzeli su članovi Časnog suda.

U trenutku kada je alkarski vojvoda Boško Ramljak u alkarskoj povorci jašući na konju stigao pred svečanu tribinu okrenut prema glavnim gostima Gradska glazba izvela je Lijepu našu poslije čega je minutom šutnje odana počast svima koji su dali svoje živote za Republiku Hrvatsku kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, počasnom alkarskom vojvodi.

U prvom redu svečane alkarske lože uz pokroviteljicu Alke Kolindu Grabar Kitarović i njene domaćine predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića, gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac i gvardijana fra Antu Čovu još su sjedili Gordan Jandroković sa suprugom,Andrej Plenković, Dragan Čović, Željko Reiner, Milijan Brkić, Blaženko Boban,Milan Bandić, mons.Marin Barišić i fraMarko Mrše. Iza njih sjedili su Damir Krstičević, Davor Božinović, general zboraMirko Šundov, skupina ministara, veleposlanika i drugih visokih gostiju.

U publici je veliki broj gledatelja, mnogi od njih su došli i iz drugih dijelova zemlje.

Svečana alkarska povorka prema trkalištu je krenula iz Alkarskih dvora tijekom čega su pozdravili Čudotvornu Gospu Sinjsku. Ove godine u natjecanju sudjeluje čak 17 kopljanika. 

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradit će slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kritarović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Alkarskoga momka slavodobitnika VAD će nagraditi zlatnom plaketom Alke, a pokroviteljica srebrnim prstenom i jataganom.

Alkar Ante Zorica pobjednik je 304. Bare s osvojenih 8 punata, a pobjednikom je postao nakon tri regularne utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva. Ante Zorica trostruki je slavodobitnik Alke i slavodobitnik svečane Alke u Vukovaru, što ga čini najtrofejnijim alkarom. Prošle godine također je osvojio natjecanje za Baru u pripetavanju s još dvojicom alkara. Dobitnik ovogodišnje Čoje je Ivo Zorica. 

Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić s 12 pobjeda, a nastupao je od 1867. do 1899. U razdoblju od 1900. do 1935. Nikola Jelinčić – Bećo osam je puta bio slavodobitnik. Prošlogodišnji slavodobitnik je bio Josip Čačija.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem sudjeluje minimalno 11 i maksimalno 17 alkara. Onaj tko u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata (bodova) je pobjednik. Ukupno se trče tri utrke iz kojih se zbrajaju bodovi, a slavodobitnik dobiva novac. Tom viteškom igrom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima, koja se dogodila 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Sinjska je alka 15. studenog 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine  u Europi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:31