StoryEditorOCM
DalmacijaNEĆEŠ, DUŽDE!

Cijeli svijet će vidjeti ove spektakularne kadrove iz Omiša: i ekipa National Geographica je večeras bila tamo! Samo da nisu 'uhvatili' i prometni krkljanac oko grada...

19. kolovoza 2019. - 01:05

U gradu na ušću Cetine gostima se ne nudi samo sunce i čisto more, u Omišu se mnogo toga može I vidjeti I naučiti, a pogotovo kada govorimo o povijesti.

Svakog 18. dana kolovoza, već više od desetljeća, Omišani prikazuju jedinstven događaj na hrvatskoj obali, rade rekonstrukciju gusarske bitke iz 13. stoljeća. Izgleda to sjajno, u gradskoj luci, pred tisućama posjetitelja.

Svake ih je godine, primjetismo, sve više. Pripremaju je Omišanima i njihovim gostima na dar djelatnici Turističke zajednice grada Omiša uz KPU Omiški gusari, a njima uz bok je stajao grad sam, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

 

Da rekonstrukcija Omiške bitke nije samo interesantna Dalmatincima i njihovim gostima dokazala je i ekipa National Geographic Channela, koja je u grad na ušću Cetine stigla samo zbog ovog događaja. Kolege iz te svjetski poznate medijske kuće rade veliku reportažu o našem biseru.

A priča je sljedeća: gusarskom gnijezdu pod Mirabelom stiže mletački dužd Akoncije, koji se odlučio se osvetiti omiškim gusarima. Oni, naime, nisu poštivali mletačka prava na mirnu plovidbu.

Mlečani su, ako niste znali, Omišanima plaćali danak kako bi mirno svojim galijama mogli prolaziti dalmatinskim akvatorijem. No, ekipa podno Omiške Dinare nije baš to poštovala, svako malo bi, valjda navike radi ili dalmatinskoga dišpeta, orobila pokoji mletački brod.

A bitka ko bitka – Akoncije stiže na svojoj galiji, pred njega izlijeću male i brze drvene barke I kreće boj. S jedne strane Mlečani I njihovi topovima, a s druge Omišani slabo naoružani, ali hrabri. Akoncije je, kako je I bilo onda, izgubio I ovoga puta. I gubiti će dok je Omišana, ne brinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:13