StoryEditorOCM
DalmacijaJOSO VUJIĆ ZA 'SLOBODNU'

Zbog prstaca su im prijetili minobacačem, a često imaju posla i s drogama: šef splitske pomorske policije otkrio nam je neke najopasnije točke na Jadranu

20. kolovoza 2019. - 22:52

Nakon što su njegovi policajci pod prijetnjom minobacačem i pištoljem kraj Drvenika Velikog zaplijenili pola kilograma prstaca, razgovarali smo s Josom Vujićem, načelnikom Postaje pomorske policije Split.

Prijetnje oružjem dogodile su se na Krknjašima kada su pomorski policajci u izlovu prstaca u ranim jutarnjim satima zatekli 38-godišnjaka. Nakon što se barkom vezao za sike, ne bi li izbjegao uhićenje jer je jako puhalo te se nije moglo doći do njega zbog valova i nepristupačnog terena, na sceni se pojavio i 61-godišnji otac krivolovca. On je policajcima s obale Drvenika Velikog prijetio teškim naoružanjem: minobacačem i pištoljem.

U konačnici su obojica kazneno prijavljena. Sin je inače već krajem srpnja uhićen u izlovu prstaca i prijavljena. A da se radi o obiteljskom poslu pokazuje i činjenica da supruga 38-godišnjaka, prodaje izlovljene školjke po jahtama za 300 kuna po kilogramu. Osim što zarađuju, oni se i reklamiraju putem Facebooka na koji je 38-godišnjak stavio videa, u jednom plesom s “macom” slavi izlov prstaca, a u drugom pokazuje kako se spremaju.

Muškarac na Krknjašima uhvaćen u izlovu prstaca: odbio poslušati policiju pa se vezao barkom za sike, a onda se pojavio i njegov otac: Imam pištolj i minobacač!

- Sve osobe zatečene u izlov prstaca prijavljuju se za dva kaznena djela: uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i nezakoniti ribolov. Osim što moraju platiti 5.000 kuna kazne čeka ih i naknada štete od po 5.000 kuna po kilogramu koju također moraju nadoknaditi u državni proračun - kaže nam načelnik Joso Vujić.

Od početka godine Ppp Split je imala četiri zapljene prstaca u kojima je oduzeto 7,20 kilograma zabranjenih školjkaša. Osim prijetnji oružjem i vezivanjem za morske stijene krivolovci na razne načine izbjegavaju uhićenje i plaćanje kazne. Tako je prije tjedan dana 56-godišnjak u Starome Gradu dobrano namučio policajce prije zapljene 3,9 kilograma prstaca. Sve pred očima znatiželjnih šetača.

Lokalci nam prepričavaju kako su policajci navodno nadzirali 56-godišnjaka nekoliko dana tijekom kojih je uočeno da isplovljava u rano poslijepodne, a vraća se u večernjim satima s kesicom u kojom uvijek ima nešto ribe. Prilikom jednog povratka s pučine, policajci ga presreću dok izlazi na rivu, ali 56-godišnjak uskače nazad na brod, odgurujući ga dalje od obale kako policajac ne bi mogao za njim. U trenu 56-godišnjak ulazi u kabinu i izlazi s kantom koju baca u more.

Policajac skida odjeću i skače za kantom, izroni je, a unutra oko 1,5 kilograma prstaca. Pitaju 56-godišnjaka ima li još školjki, on negira. Odvode ga u Policijsku postaju Hvar gdje je prenoćio, a ujutro je u moru ispod njegove “bove”, za koju je bilo privezana, nađena vreća s još 2,5 kilograma. Dobio je prijavu za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i nezakoniti ribolov.

Splitski poduzetnik na Hvaru uhvaćen u izlovu prstaca, policajci ga zatekli sa četiri kg strogo zaštićenih školjki; Zbog krivolova je uhićen i lani, čini se da mu je to omiljeni hobi...

Školjke nisu jedino što pomorska policija zapljenjuje, manje je poznato da imaju i dosta zapljena opojnih sredstava. Od početka godine u široj zoni graničnog prijelaza u splitskoj luci u koju spadaju: autobusni kolodvor, željeznički kolodvor i Katalinića brig imali su 16 zapljena droge. Uglavnom se radilo o marihuani, a sve osobe su prijavljene za nezakonito posjedovanje.

Naime, postaja kojom Joso Vujić rukovodi nadležna je i za Luku Split kojom je od početka godine prošlo 3 milijuna putnika i 440.000 vozila te se već sada može procijeniti kako će se nadmašiti brojke od prošle godine. Tijekom cijele 2018. godine kroz splitsku luku je prošlo 5,4 milijuna putnika i 811.000 vozila. Pomorski policajci nadziru i međunarodni promet u kojem je tijekom lipnja graničnu kontrolu prošlo 99.300 putnika i 4.000 vozila, a u srpnju 120.000 putnika i 6.770 vozila. U prvih 13 dana kolovoza granicu je u luci prešlo 66.000 putnika i 5.000 vozila.

- Naša primarna zadaća je osiguranje i zaštita državne granice na moru, a tijekom ljeta nadziremo sigurnost plovidbe. Posebno je opasno glisiranje mimo propisa za koje smo u lipnju ove godine podnijeli 22 prijave od čega 13 protiv domaćih i 9 protiv stranaca. Žarišne točke na koje posebno moramo paziti zbog nezakonitog glisiranja su: Trogir, Hvar, Bol i Makarska. U jednom danu znamo ići na brojne lokacije pa smo tako po dojavama takoreći istovremeno izašli na teren u Nečujmu, Trogiru i Makarskoj.

U srpnju smo zbog glisiranja prijavili 68, a od početka kolovoza 30 osoba. Tijekom prošle godine smo procesuirali ukupno 880 osoba od čega je u 600 slučaja bio prekršaj sigurnosti plovidbe, a ostalih 280 prekršaja se odnosi na zakona o morskom ribarstvu i ostale prekršaje - iznio je naš sugovornik.

Humano lice naših pomorskih policajaca upoznali su mnogi kojima je trebao medicinski prijevoz, koji nije njihova osnovna zadaća, ali se tog zadatka prihvaćaju bez puno razmišljanja. Tako je prošlog tjedna, kada je stigao poziv u pomoć s jahte privezane na Paklinskim otocima da je pozlilo jednom turistu, upravo brod pomorske policije bio taj koji se jedini našao dovoljno blizu da na vrijeme reagira. U najkraćem roku je stranac prevezen u Hvar gdje mu je pružena hitna medicinska pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:46