StoryEditorOCM
Dalmacijavatrena stihija

Planulo na Hvaru! Udar groma zapalio požar kod Sućurja: vatru gasi četrdesetak vatrogasaca uz pomoć dva kanadera

24. kolovoza 2019. - 15:29
pozar_krka10-090819

Četrdesetak vatrogasca i dva kanadera gase požar koji je u subotu izbio na području Općine Sućuraj na Hvaru, kod sela Bogomolje, ali vatra nije prijetila stambenim objektima, doznaje se od  zapovjednika vatrogasaca  Starog Grada na Hvaru.
 "Ovaj požar je izazvan udarom groma ali intervencijom vatrogasac i uz pomoć  kanadaira uspjeli smo zaustaviti njegovo širenje i vjerujem kako ćemo ga u idućih nekoliko sati staviti pod kontrolu, " rekao je Ivanković za Hinu.

 Dodao je kako je vatrena  stihija zahvatila nepristupačan teren što otežava njegovo gašenje.

 Iz Ministarstva obrane RH su izvijestili da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 23. kolovoza, zračne protupožarne snage bile  angažirane u gašenju 31 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

  Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 260 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

  U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:05