StoryEditorOCM
Dalmacijaotočni raj

Vidjeli ste ovu sliku i poželjeli se utoćati u tom bistrom, azurno plavom moru? Čuvena dalmatinska uvala oduševljava posjetitelje ljepotama, a ima još jedan veliki plus

Piše T.S.M.
26. kolovoza 2019. - 22:32
palmizana_panorame1-020817

Možda vam je za oko proteklih dana zapela ova fotografija koju smo koristili kao ilustraciju za jednu od priča objavljenih na našem portalu pa ste se zatekli kako maštate o toćanju u ovim mirnim, azurnim vodama, ali niste znali gdje je snimljena.

Možda vam je, s druge strane, bilo odmah jasno o kojoj se uvali radi, ali vam treba malo nagovaranja da joj se uputite u posjet. Dozvolite nam da vas nagovorimo.

Fotografija je snimljena u hvarskom akvatoriju, iznad najpoznatijeg u arhipelgu Paklinskih otoka, Sv. Klementa. Prikazuje uvalu Vinogradišće na južnoj obali otoka, čuvenu po Palmižani, najstarijem izletištu u tom kraju, zbog čega mnogi uvalu, pa i cijeli otok, pogrešno zovu Palmižana.

Zovite ju kako god hoćete, ali svakako ju posjetite, jer se uistinu isplati doći na kupanje, a možda i ručak u nekom od nadaleko proslavljenih restorana, u čijoj ćete ponudi naći niz primamljivih jela, poput grdobine u bijelom umaku, buzare, manistre sa škampima, jastoga na gradele, sushija, tempure i tune na grillu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Firth (@simon_firth) on

Nakon što ste se fino najeli možete krenuti u obilazak poznatog arboretuma s tisućama koji je posadila obitelj Meneghello, koja u uvali ima posjed. Venecijanci rodom, tih rajskih 320 hektara kupili su prije gotovo 200 godina, a zahvaljujući njhovom trudu i umješnosti danas na tom mjestu raste na tisuće biljaka, palmi, kaktusa pa je šetnja otokom pravi doživljaj.

Posjetitelji mogu uživati u razgledavanju nekoliko metara visokih kaktusa, u šumama agava, raznih aloa, cikasa, juka, molina, bugenvilija...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chill Croatia (@chill_croatia) on

- Posjed je 1906. naslijedio prof. Eugen Meneghello, moj svekar, otac pokojnog supruga Tota koji je tijekom službovanja u Dubrovniku posjećivao Lokrum, doslovce se zaljubivši u ljepotu tog otoka.

Bio je botaničar, zaljubljenik u vegetaciju, impresioniran lepezom egzota koje su na njemu obitavale. Nije stao samo na tome, odlučio je u takav biljni raj pretvoriti i Palmižanu na kojoj je naumio početi razvijati turizam -– ispričala je našoj novinarki prije par godina Dagmar Meneghello. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timotej (@timotej) on

 

- Bio je veliki čovjek, vizionar s čvrstim ciljem, kojeg je i ispunio. Prijatelji kapetani su mu iz cijelog svijeta donosili biljke, više od tisuću njih različitih koje je zasadio na palmižanskom posjedu.

Mi smo nastavili njegov životni projekt, brinemo se o Palmižani, cjelokupnom kompleksu, njegov arboretum širimo novim vrstama – istaknula je Meneghello. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stunning Hvar ?? (@stunninghvar) on

Pitate li se kako stići do ovog otočnog raja, evo vam nekoliko prijedloga. Možete u Hvaru uhvatiti taksi brod, ili prijevoz možete, ako vam je više stalo do komoda nego do novca, unajmiti i u Splitu.

Preporučujemo vam i da pregledate ponude turističkih agencija koje nude jednodnevne izlete na Sveti Klement ili im je obilazak otočića u sklopu posjeta Modroj špilji, a imate li brodicu, možete se usidriti u marini Palmižana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:38