StoryEditorOCM
Dalmacijaiz vedra neba

Hoće li ostati komadić žala i za 'obične' kupače?! Na izdisaju turističke sezone na pomorskom dobru ukazala se četiri 'nova' akvaparka, množe se ležaljke i suncobrani

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
27. kolovoza 2019. - 10:11

Iako je iza nas blagdan Velike Gospe, koji neslužbeno označava i lagani izdisaj turističke sezone, to nije nikakav problem Gradu Makarska da skoro krajem srpnja, točnije 23. srpnja, donese dopune Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2019. godinu, koji je objavljen još 12. travnja ove godine.

U dopunama Plana odjednom su se našla čak četiri akvaparka, kao i koncesijsko odobrenje za ambulantnu prodaju pića na Svetom Petru, između vile "Irena" i svjetionika.

Što se tiče akvaparkova, oni su se lijepo posložili na 600 četvornih metara po svakom na morskom dijelu između hotela "Dalmacija" i "Biokovka", između tobogana i hotela "Park", između "Žute kuće" i hotela "Meteor", te između Svetog Petra i "Žute kuće".

Zašto tek sada?

Premda su se akvaparkovi, kojima ne znamo broj, na morskom dijelu nalazili i lani, ipak nisu bili uvršteni u Plan upravljanja pomorskim dobrom za 2018. godinu, a ni za 2017. godinu pa je nejasno kako i zašto.

Je li riječ o propustu i zašto su se baš četiri akvaparka u Planu našla tek ove godine, kao i iz kojih razloga je usred srpnja dano koncesijsko odobrenje za prodaju pića na Svetom Petru – prvo smo upitali gradonačelnika Juru Brkana, koji nas je uputio na pročelnika Odjela za komunalne djelatnosti Matka Lovretu.

Zatim nas je Lovreta uputio na dogradonačelnika Dražena Nemčića, koji nam je već danima nedostupan, tako da na koncu do odgovora na pitanje zbog kojih razloga su donese dopune Plana, još nismo došli. Nažalost.

Valja podsjetiti da je, prema Planu iz travnja, Grad na pomorskom dobru raspisao koncesijska odobrenja za 175 ležaljki i isto toliko suncobrana, a lani je taj broj bio 105, pa se broj ležaljki i suncobrana ovog ljeta povećao za 70. Sada je bila riječ o samo jednoj lokaciji više, pa ih na plažama od Cvitačke do Krvavice ima osam, a lani ih je bilo sedam.

Naime, prošle godine se na svakoj od lokacija davalo odobrenje za po 15 ležaljki, a ove godine od 20 do 30, ovisno o lokaciji. Tako se na plaži Cvitačke može vidjeti poredanih 75, umjesto lanjskih 30 ležaljki, a usporedbe radi, ovog ljeta se samo njih 60 nalazi ispred kafića "Cubano" i "Neverin", dok je novih 15 instalirano zapadno od "Neverina".

Na plaži Blace nalazi se 40 ležaljki i isto toliko suncobrana, a lani ih je bilo 30, po 15 na svakoj lokaciji umjesto po sadašnjih 20. Na tri lokacije plaže Krvavica turisti se sunčaju na 60 ležaljki, po 20 na svakoj, a lani ih je bilo 45.

Skuteri, pedaline...

Grad je ove godine dao i dva koncesijska odobrenja više za skutere, pa ih sada ima 10, i to po dva na Sv. Petru i rtu kraj "Neverina" i šest na dvije lokacije Blace, gdje su lani bile četiri. No, prema Planu, ovog ljeta su ukinuta dva odobrenja za pedaline i sandoline koje su se nalazile pokraj "Neverina".

Broj brodica na motorni pogon ostao je isti pa se jedno odobrenje dalo na Sv. Petru, a isti je i broj od tri odobrenja za banane, tube, gume, skije i padobrane koji se nalaze pokraj vile "Irena" i na plaži Blace.

Inače, Grad će ovog ljeta, pretpostavljamo bez četiri akvaparka i odobrenja za prodaju pića jer ista nisu navedena u Planu iz travnja, od naknada za koncesijska odobrenja zaraditi 600 tisuća kuna za redovno upravljanje pomorskim dobrom, a točnije riječ je o naknadama za koncesije i odobrenja, naknadi koju za upotrebu pomorskog dobra plaćaju vlasnici brodica i jahti, od šteta nastalih onečišćenjem pomorskog dobra i sredstvima koja se osiguravaju u proračunu Županije i Grada za održavanje pomorskog dobra na području Makarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:57