StoryEditorOCM
Dalmacijadr. branko glušac

Tko je liječnik optužen da se derao na 9-godišnju pacijenticu? Brojne Dalmatinke hrlile su mu po estetske zahvate, a pacijent mu je skoro izdahnuo na operacijskom stolu

Piše Goranka Jureško / JL
3. rujna 2019. - 16:27
branko_glusac6-230819

Ovih dana Makarska bruji o optužbama na račun dr. Branka Glušca, specijalista otorinolaringologije i estetske i rekonstruktivno plastične, endoskopske sinusne i kirurgije glave i vrata., o kojem se pisalo prije dvije i pol godine kad mu je zbog ilegalne operacije zabranjen rad, piše Jutarnji list.

Kako je pisala Makarska kronika, a prenijela Slobodna Dalmacija, Dr. Glušca je zbog vikanja i deranja na devetogodišnju djevojčici prozvala njena majka, Željki Jelaš Kraus. Kako tvrdi gospođa Kraus, njena kćer Nikolina imala je neizdrživu bol ušiju pa je ona nazvala ljekarnu čiji su joj djelatnici preporučili dr. Glušca. Nakon toga s njim je odmah telefonski dogovorila termin pregleda.

Majka optužila doktora za grubo ponašanje prema 9-godišnjoj kćeri: Počeo se derati na nju, sve sam snimila...'; Liječnik: Maloj je oteklo pola glave, nesavjesno je liječila

No, kada je s djevojčicom stigla u ordinaciju, uslijedio je šok - liječnik se, tvrdi majka, počeo derati na njeno dijete.

- Kći se uplašila medicinske šprice za ispiranje uha pa je spontano odmaknula glavu, ali on joj je počeo govoriti da je glupa, vikao je, a ja sam od šoka zanijemila i nisam reagirala. Bila sam smirena, ništa nisam govorila jer se nisam snašla u tom trenutku.

Pitala sam ga hoću li mu pomoći držati dijete, na što je rekao ne, pa sam stajala iza njega, a on mi je kazao da dijete ima traume od doktora što sigurno nema. Kada sam vidjela kako se ponaša, izvadila sam mobitel i uključila snimanje... Imala sam osjećaj da bi, ako nešto kažem, sigurno poludio - kaže Jelaš Kraus, kojoj je Glušac nakon pregleda ispisao recept i račun od 400 kuna.

Što je snimljeno?

No, dr. Glušac je ispričao sasvim drugačiju priču u kojoj tvrdi da djevojčici uopće nije rekao da je glupa.

- Majka govori da sam djetetu rekao da je glupa. A što to onda nije snimila? Djetetu sam pomogao i nikada nikome nisam rekao da je glup. Zapravo se uopće ne bavim liječenjem djece nego operacijama, ali sam ženi napravio uslugu - kaže dr. Glušac, dodavši da takav slučaj nije doživio u svojoj liječničkoj praksi.

- Dijete je bilo histerično, plakalo je, mlatilo rukama i nogama, i majci sam rekao da je dijete pod stresom koji je doživjela ili u obitelji ili nekoj bolnici. Pregledavao sam malenu pola sata, što se inače napravi u dvije minute - rekao je liječnik koji inzistira da je cijelo vrijeme bio smiren, uz opasku da inače glasno priča i da je temperamentan.

Inače, dr. Glušcu je početkom 2017. Ministarstvo zdravstva zabranilo rad zbog ilegalne operacije zbog koje je jedan stariji muškarac gotovo izgubio život. Riječ je o događaju koji se u njegovoj poliklinici dogodio 9. rujna 2016. godine, a o čemu je pisala novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Inspekcija zatvorila privatnu kliniku u koju su po estetske zahvate hrlile brojne Dalmatinke: muškarcu su jedva spasili život nakon ilegalne operacije!

Umalo kobna operacija

Tada je istodobna estetska operacija kapaka, nosa i liposukcija podbratka, navodno u lokalnoj anesteziji, umalo koštala života šezdesetogodišnjeg Z. V. koji je završio u teškom stanju, na rubu života i smrti, na hitnom objedinjenom prijemu KBC-a Split, gdje je dovezen vozilom makarske Hitne pomoći.

Čovjek se, naime, odlučio na estetski zahvat u makarskoj Poliklinici Glušac, gdje mu je pozlilo tijekom zahvata pa je intubiran i prevezen u splitsku bolnicu. U splitskom KBC-u utvrdili su da pacijent ima velike srčane probleme, no uspjeli su mu spasiti život.

Kirurzi s kojima je tada razgovarao Jutarnji uvjeravali su nas da se takva tri istodobna zahvata ne mogu raditi u lokalnoj anesteziji nego da je potrebna opća anestezija, za što ta poliklinika nije imala dozvolu jer nije imala zaposlenog anesteziologa.

S druge strane, dr. Branko Glušac rekao je pak da on radi samo tzv. male zahvate koji se mogu raditi u lokalnoj anesteziji i da mu anesteziolog nije potreban.

 - Radim u lokalno potenciranoj anesteziji, imam dovoljno iskustva i znanja da to mogu raditi. Mom je prijatelju kojeg sam operirao toga dana pozlilo zbog srčanih problema, ali to se, nažalost, uvijek može dogoditi -  kazao je tada dr. Glušac.

Manji ili veći zahvat?

S njegovom tvrdnjom da se radi o malim kirurškim zahvatima koji ne mogu dovesti do većih komplikacija nije se složilo Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrate Hrvatskog liječničkog zbora koje je na zahtjev Ministarstva da se očituje o ovom slučaju zaključilo da operacija kapaka, nosne pregrade, estetska operacija nosa i facelifting nisu mali kirurški zahvati, nego su to samo oni kod kojih je niski rizik od komplikacija kao što su uklanjanje manjih tumora kože, madeža, ateroma lipoma ili korekcija ožiljaka koji se rade u lokalnoj anesteziji.

U rješenju Ministarstva zdravstva kaže se da je za obavljanje kirurških zahvata propisan i broj djelatnika koji moraju biti stalno zaposleni u ordinacijama u kojima se rade veći kirurški zahvati, a to su uz kirurga anesteziolog i medicinske sestre koji moraju biti zaposleni u punom radnom vremenu pa je po njihovu mišljenju dr. Glušac u prekršaju jer je on jedini zaposleni u poliklinici.

No, kad se dogodio nemili slučaj s pacijentom Z. V., navodno je u poliklinici bio i anesteziolog M. L., inače zaposlen u KBC-u Split, koji je pomogao dr. Glušcu u spašavanju pacijenta. U KBC-u Split dobili smo tada informaciju da anesteziolog M. L. nije imao dozvolu za rad u privatnoj praksi.

No, dr. Glušac tvrdio je pak da je M. L. toga dana slučajno bio u njegovoj ordinaciji. “Radi u Splitu, a živi u Metkoviću pa je bio u prolazu”, rekao je dr. Glušac i naglasio kako drži da nije prekršio propise te da mu je ordinacija u kojoj radi već 12 godina u zgradi DZ Makarska pa mu je po potrebi dostupna i hitna medicinska pomoć kad bi je njegovi pacijenti trebali, kao što je to bilo u ovom slučaju.

 - Sve sam učinio da spasim pacijenta. Nisam znao da ima tako tešku srčanu bolest jer njegov EKG to nije pokazivao. Zaista ne vidim razlog zbog kojeg mi je zabranjen rad. Otorinolaringolog sam s velikim iskustvom i zato mogu raditi sam te zahvate u lokalnoj anesteziji - zaključio je dr. Glušac.

No, zdravstvena inspekcija zaključila je da zbog činjenice da se kirurški zahvati koji se rade u Poliklinici dr. Glušac ne mogu smatrati “malim kirurškim zahvatima koji bi se mogli raditi u lokalnoj anesteziji te da se u istoj obavljaju kirurški zahvati u općoj anesteziji koji predstavljaju opasnost za zdravlje i život pacijenata pa je odlučeno da se poliklinici zabrani rad”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:13