StoryEditorOCM
DalmacijaPitali smo

Popričali smo s gostima Makarske rivijere: Na ulicama su vam smeće i opušci, a svake godine je sve skuplje i skuplje. Velika razlika u usporedbi s Grčkom

Piše Nina Glučina Ramadža/Makarska kronika
7. rujna 2019. - 23:10

Makarska je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Dalmaciji. Što radimo dobro, na čemu bi trebali poraditi i što bi možda trebali promijeniti pitali smo naše goste...

Roberto iz Napulja šest dana ljetuje u Makarskoj, hvali naše more i grad za koji kaže da je prekrasan, a za domaće ljude veli da su jako srdačni i susretljivi. Ljuti ga jedino kako se odnosimo prema gradu - izdvaja smeće, opuške i plastiku koje ostavljamo po ulici.

- Za to krivim ljude koji bacaju ono što ne bi smjeli i Grad što se ne pobrine da se češće čiste ulice i skuplja smeće. Također po plažama često vidim kore od voća i ostatke hrane koje se ne bi smjelo bacati,a gradske službe bi ga trebale češće prikupljati - kaže Roberto i pokazuje na brojne ostavljene opuške cigareta po kamenim pločama na početku šetnice.
Erika iz Švicarske, rodom iz Vojvodine, s obitelji je prvi put u Makarskoj, ostaju 10 dana, ali žali se na skupoću. Sve je nekako preskupo - od apartmana preko hrane do pića. Jedenje u restoranu nam je najskuplja stavka odmora - tvrdi Erika, ali hvali ljubaznost Makarana.

- Kad usporedimo cijene s Grčkom vidi se da je razlika ali znali smo da je Hrvatska malo skuplja i s time smo se pomirili te svjesno došli. Lani smo bili u Baškoj Vodi, ove godine u Makarskoj, a sljedeće ćemo isto gledati da negdje u Dalmaciju dođemo. Jako nam je lijepo tu - kaže Erikin suprug Robert.

Makarska je poznata destinacija za dobar noćni život. Klubovi, razna zabavna i kulturna događanja razlog su zbog kojeg su joj brojni stranci i naši ljudi iz dijaspore dali prednost pred drugim popularnim ljetovalištima u Hrvatskoj.

- Odličan je noćni život, jedino su djevojke malo sramežljive. A djevojke su ono što mi se najviše sviđa u Makarskoj - smije se Filip Kovačević iz Floride, rodom iz Mostara, i dodaje što mu je u gradu najviše zasmetalo:

- Svaku godinu cijene pomalo idu gore. Dolazim posljednjih 12 godina i mogu reći da je u odnosu na prije pet godina puno skuplje. Recimo pizza u istom restoranu na plaži je prije pet godina bila 35 kuna a sad je 42. Osim cijena mislim da narod mora promijeniti svoje ponašanje prema prirodi. Baca se smeće po cesti, plaži i drugim javnim površinama što je žalosno - zamjera nam mladi Filip.

Miloš Lončar iz Bosne i Hercegovine u Makarsku je došao s roditeljima i ostaju nekoliko dana...

- Sve nam se čini dobro, jedino su na plažama gužve. Treba doći što ranije ujutro jer kasnije postoji mogućnost da i ne nađeš mjesto za ručnik - kaže Miloš i dodaje da je zadovoljan s ponudom u gradu.

Anita i Tomas iz Poljske svoj godišnji odmor su također odlučili provesti u Makarskoj i to drugo ljeto za redom. Za naše cijene kažu da im nisu visoke, a i razina čistoće im je zadovoljavajuća. Ostaju sedam dana, jedu po restoranima za čiju hranu kažu da je u redu, ali bi mogla biti i ukusnija. Odsjedaju u privatnom smještaju a jedini problem im je parking kojeg nije lako pronaći.

- U Makarskoj smo već bili prije tri godine i ove smo odlučili ponovno doći. Jako nam se sviđa tu i domaćini u čijem apartmanu odsjedamo su ljubazni. Tek smo došli pa nismo još uspjeli primijetiti je li se nešto promijenilo. Prošli put kad smo bili nije bila špica sezone, nego predsezona i to nam se jako svidjelo. Manje ljudi, ljepše vrijeme i mislim da ćemo sljedeći put ponovno izabrati takvo razdoblje. Ovo nam se ne sviđa baš. Osim što je puno ljudi, promet i gužve su prevelike i nigdje se ne može pronaći mjesto za parkiranje. Također cijene smještaja su puno skuplje nego u lipnju - kazuje Poljakinja Kasja. Naglašava kako je cijena parkinga u Krakowu jedan euro, dakle upola jeftinije nego kod nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:39