StoryEditorOCM
Dalmacijaprije sanacije

Pogledajte spektakularne prizore kod Imotskog: počelo pražnjenje akumulacijskog jezera u Ričicama, kubici vode teku kanjonom

21. rujna 2019. - 13:08

Iz akumulacijskog jezera Ričice, popularnog Zelenog jezera, od petka (jučer) ispušta se voda kako bi se stekli uvjeti da stručne ekipe ispitaju dijelove njegova dna, lociraju podzemne ispuste te ih u konačnici saniraju.

Riječ je o projektu "Hrvatskih voda", koji se provodi uz punu suradnju sa Županijom splitsko-dalmatinskom, a kojim se želi stabilizirati dno jezera i time spriječiti gubitak velikih količina vode. Samim tim stekli bi se uvjeti za akumulaciju dovoljnih količina koje će služiti za natapanje Imotsko-bekijskog polja.

Djelatnici državne tvrtke koji rade na brani jučer su otvorili glavni ispust i velike količine vode potekle su prelijepim kanjonom Badnjevica, koritom rijeke Suvaje prema Prološcu i dalje u sustav Prološkog blata. Prije ispuštanja u jezeru je bilo nešto više od 4,5 milijuna prostornih metara vode.

Tijekom planirana četiri dana ispustilo bi se oko 3,5 milijuna kubičnih metara vode. Ostatak će jamčiti pristupe glavnim prirodnim ispustima koji bi se po projektu trebali zatvoriti i time bi se spriječilo nekontrolirano gubljenje vode. Budući da je u jezeru vrlo aktivna flora i fauna, ostat će dovoljno vode za njezino održavanje.

Ispuštanje je uistinu spektakularno, jer se na samom izlazu u kanjonu Badnjevice stvara ogroman stup vode koji udara u zaštitnu betonsku zapreku, te se voda potom spušta prema Prološcu. Zbog toga je poplavljena i drvena scena poznatih Proloških živih jaslica, no to, kako tvrde mještani, neće učiniti nikakvu štetu jer će se za 20., jubilarne jaslice napraviti nova scena.

Voda odlazi koritom rijeke Suvaje, ali ne u vodonatapne kanale, koji su ionako puni vodom iz rijeke Vrljike, nego u prostor Prološkog blata, koji trenutačno može primiti i više od 10 milijuna kubičnih metara vode.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:31