StoryEditorOCM
Dalmacijaza dan neovisnosti

U Aržanu otkriven veliki mural u čast junaku Domovinskog rata; Evo čime je Petar Žaja, pripadnik legendarnih Tigrova, zauvijek zadužio svoj kraj i cijelu Hrvatsku

8. listopada 2019. - 22:05
_DSC7838.JPG

U povodu Dana neovisnosti u Aržanu je u utorak uz nazočnost brojnih mještana i izaslanstava postrojbi Hrvatske vojske otkriven veliki mural u čast Petra Žaje kao spomen na još jednog Aržančanina junaka Domovinskog rata.

Petar Žaja poginuo je 1992. godine u svojoj tridesetoj godini kao pripadnik legendarne Gardijske brigade Tigrovi, braneći južne granice Hrvatske.

Inicijativom članova šahovskog kluba koji nosi ime toga junaka, Ilije Knezovića, Ante Ljubičića i Mirka Ćurkovića pokrenuta je akcija uređenja prostorija kluba te ujedno i postavljanje murala na samom pročelju zgrade koja je u vlasništvu općine Cista Provo.

- Nije trebalo puno da se dogovorimo sa načelnikom općine Božom Ćubićem koji nam je bio velika potpora, a općina je financirala radove i naša ideja je odmah realizirana. Tako je sada ovaj mural pravi ukras Aržana jer je na njemu slika našega junaka koji je, uz legendarnog Josipa Jovića, svojom žrtvom pronio ime Aržana i Aržančana diljem Lijepe naše, istaknuo je Ilija Knezović.

Na otvaranju murala, rada nenadmašnog umjetnika Rakete Vučka iz Ciste Provo, našla su se izaslanstva 156. brigade HV iz Makarske, potom 115. brigade HV iz Imotske krajine, Treće Imotske bojne, 4.Gardijske brigade, kao i Prve Gardijske brigade Tigrovi čiji je pripadnik bio i Peta te izaslanstva brojnih vatrogasnih postrojbi.

Prigodni program otvorila je učenica Matija Knezović pročitavši svoj rad nagrađen od strane Ministarstva branitelja, a posvećen svim hrvatskim majkama koje su u Domovinskom ratu dale najvrijednije što su imale, svoje sinove i kćeri.

- Narod koji ne čuva uspomene na svoje junake, ne spominje ih se, narod koji ne spominje njihova junačka djela u kojima su utkali svoje živote ne može opstati. A naš narod nije takav jer i ovim primjerom potvrđuje svoju odanost, zahvalu i duboki naklon junacima Domovinskog rata kakav je bio i Petar Žaja - istaknuo je u govoru dožupan Ante Šošić.

Lijepi mural kojega krasi portret Petra Žaje, potom službeni znak šahovskog kluba, stihovi "Zipka riječi iz Dubravke njiše, pod tuđinom nikad više", poznatog prosvjetnog djelatnika iz Aržana Stjepana Žaje, kao i obilježja Prve gardijske brigade Tigrovi i Hrvatska zastava, otkrio je pukovnik i stopostotni ratni vojni invalid Domovinskog rata Mirko Čondić, a uz njega je bio i gradonačelnik Imotskog te pripadnik Treće imotske bojne Ivan Budalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:08