StoryEditorOCM
Dalmacijauigrana ekipa

Bešćutne prevarantice paru iz Dugopolja ukrale 180 tisuća kuna: otkriveni detalji njihove pomno smišljene 'operacije', policija još traga za dvije žene

24. listopada 2019. - 16:15
zupan_drvenik21-260118

Policijski službenici Policijske postaje Solin dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjom Višnjom G. i 43-godišnjim Franjom Š. iz Pitomače koji su im od prije poznati po kaznenim djelima.

Sumnjiče se da su njih dvoje, zajedno sa još dvije policiji nedostupne ženske osobe, 15. listopada 2019. iz prostorija obiteljske kuće na području Dugopolja otuđili 180 tisuća kuna.

Tri prevarantice su ušle oko 11 sati u dom 87-godišnjaka i njegove godinu dana mlađe supruge, dok je četvrti član ekipe, prijavljeni Franjo Š. čekao u vozilu s kojim su se dovezli.

Domaćinima su tri žene ponudile da im izmjere tlak i šećer, a zatražile su i njihove zdravstvene iskaznice te iskaznice HZZO-a kako bi mogli napraviti narudžbu za druge medicinske potrepštine i pomagala.

Ključni trenutak zbiva se kada 87-godišnjak, vjerujući da su to prave medicinarke, spremne pomoći, odlazi vanjskim stepenicama na kat iznad i donosi zdravstvene iskaznice njega i žene za što mu je trebalo nekoliko minuta.

To je bilo dovoljno vremena da jedna prevarantica uđe u njegovu spavaću sobu i iz ladice pored kreveta uzme kovertu u kojoj je bilo uredno spakirano 180 tisuća kuna, dok je druga ordinirala oko njegove žene.

Prevarantice su u kući bile oko deset minuta, a onda su otišle bez nekih sumnjivih opravdanja i razloga.

Starijim ljudima se u svakom slučaju njihov nagli odlazak nije učinio sumnjivim nego je tek oko 18 sati toga dana domaćina kuće počeo izjedati crv sumnje te je ušao u svoju spavaću sobu i vidio da mu nedostaje koverta s novcima.

Odmah je alarmirana policija koja je pola grupe prepoznala i uhitila u srijedu (dakle osam dana od počinjenja djela).

Obavljeno je i prepoznavanje te su dvije oosbe predane policijskom pritvorskom nadzorniku u srijedu navečer te su nakon toga dovedene i na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Htjeli smo provjeriti je li ovaj dvojac nakon ispitivanja završio u istražnom zatvoru, ali nam se glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu Rene Laura nije javila na poziv, a ni na poruku. Vjerojanto je na raspravi jer, osim glasnogovornice, ujedno i tužiteljica

- Meni se čini da sam Franju jutros vidio na kavi u jednom od kafića blizu zgrade Policijske uprave, što znači da su najvjerojantije i on i ona pušteni - kaže nam jedan naš izvor.

Iz policije u prvotnoj informaciji o događaju nisu napisali je li ukradeni novac pronađen, ali su na naš dodatni upit odgovorili da nije.

Unatoč brojnim upozorenjima policije, koja posebno apelira upravo na starije građane da se paze ovakvih scenarija, dogodilo se po tko zna koji put da lopovi uspiju u svom naumu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:04