StoryEditorOCM
Dalmacijaproslava u Brnazama

Stoti rođendan bake Ane slavio se pod velikim šatorom, sigli su brojni gosti, a papa Frane poslao joj je svoj blagoslov: 'Kad odem gori kazat ću da je bilo posve lipo'

24. listopada 2019. - 21:10
Slavljenica Ana Bilandžić s kćerkom Ivom i sinom Antom

Ko je papi Frani kaza da ja iman sto godina? Hvala mu, je brate lipa ova slika!

Tim riječima je baka Ana Bilandžić iz Brnaza na oduševljenje svoje kćerke i sina, unučadi, praunučadi i čukununučadi te druge rodbine i prijatelja, okupljenih na njezinu slavlju, popratila primanje papinskog blagoslova Svetog Oca za svoj stoti rođendan. Dokument joj je uručio fra Antonio Mravak, župni vikar župe Gospe Sinjske za Brnaze, u nazočnosti fra Pavla Vučkovića, rodom iz Maljkova.

Ana Bilandžić rodila se 13. listopada 1919. godine u Maljkovu kao jedina kćerka majke Maše i oca Grge Vučkovića. Još kao djevojčica, s niti tri godine, ostala je bez roditelja pa je podizanje nje i trojice joj braće preuzeo stric Jozo.

Čim je stasala u djevojku, udala se za Juru Bilandžića iz istoga sela i s njim dobila dvoje djece, kćerku Ivu 1941. godine, a dvije godine kasnije i sina Antu. Anin suprug bio je časnik u vojsci NDH i uspio je preživjeti rat čiji je kraj dočekao u Feričancima.

Odatle je stigao kući u Maljkovo. Uskoro su po Bilandžića došli vojnici nove komunističke vlasti i odveli ga. Supruga Ana, koja je u ratu izgubila i dva brata, kao i njezina djeca, ni do danas nisu uspjeli saznati gdje su ga odveli i gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Iz svega spomenutoga lako je zaključiti da je Anin životni put bio trnovit, s mnogo patnji i suza. Ali bilo je puno više radosti i veselja. Kćerka Iva, udana u obitelj Bešlić iz Potravlja, i sin Ante podarili su baki Ani sedam unučadi, oni su joj pak na svijet donijeli 21 praunuče i osam čukununučadi, a budući da su tek krenuli u "proizvodnju", Ana će dočekati još puno potomaka.
Sin Ante proveo je na radu u Njemačkoj punih 30 godina, a u Brnazama je 1986. izgradio obiteljsku kuću. Njegova majka se nije dala iz Maljkova, jer je tu ponikla i njoj je Maljkovo najljepše na svijetu. Sve je bilo dobro dok u kolovozu i rujnu 1991. godine velikosrpski agresori pod krinkom JNA nisu topničkim projektilima protjerali Maljkovčane iz njihovih domova.

Majka Ana je stigla sinu u Brnaze i od tada je stalni stanovnik tog mjesta. Stotinu godina dožive rijetki. Za jubilej Ane Bilandžić njezini najbliži pripremili su veliko slavlje. U prostranom dvorištu obiteljske kuće postavili su veliki šator kao da je riječ o svadbi.
Kada je Ante izveo majku da vidi gdje će proslaviti 100. rođendan, Ana je upitala:

- Oće li bit mista za sve goste?

- Bit će, majko, ne brini se - odgovorio joj je sin.

- E, zato ću kad oden gori kazat da je bilo posve lipo. Hvala van svima šta ste došli proslavit mojih 100 godina. Neka vas blagoslovi dragi Bog i naša Gospa. I neka van je svima sritno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:37