StoryEditorOCM
Dalmacijagrand prix

Izum iz Imotske krajine osvaja svijet: mladi inovator iz Runovića osvojio prestižnu međunarodnu nagradu; 'Imam konkretne ponude investitora, a moj uvjet je da se sve radi u našem kraju'

25. listopada 2019. - 12:18

Inovator Mario Ljubičić iz Runovića, trenutačno jedan od vodećih u Hrvatskoj i šire, na 17. međunarodnom sajmu inovacija "Arca" u Zagrebu osvojio je glavnu nagradu "Grand prix".

U suradnji sa svojim rođakom Ivanom Ljubičićem, autorom softvera za bicikl, osvojio je tu prestižnu nagradu u konkurenciji više od 200 inovatora iz dvadesetak europskih zemalja. Mario Ljubičić izložio je svoj "bicikl koji govori", koji smo nedavno predstavili na stranicama "Slobodne Dalmacije".

Iz Imotske krajine u svijet krenula još jedna uspješna priča: mladi inovator predstavio izum koji će unijeti revoluciju; 'Imao sam primamljive ponude iz inozemstva, ali želim ostati tu'

– Moram priznati da mi je ovo najveće priznanje u inovatorskoj karijeri, ali i najveće priznanje Društvu "Faust Vrančić" iz Šibenika, preko kojega sam i išao na zagrebački sajam, i to u njihovu 20-godišnjem djelovanju. Mogu reći da su stručnjaci koji su ocjenjivali inovacije bili zaista oduševljeni onim što smo predstavili moj rođak Ivan i ja. Sa svojim električnim automobilom osvajao sam zlata i prve nagrade na mnogim sajmovima, ali "Grand prix" ovogodišnje "Arce" je za mene sam vrh. Nisam bio ni svjestan o koliko važnoj nagradi je riječ – ističe naš sugovornik, te dodaje:

– Na sajmu sam dobio i konkretne ponude investitora, ali moj prvi i osnovni uvjet je bio da, ako već idemo u proizvodnju bicikla, da ona bude u Imotskoj krajini i da se u sklopu projekta zaposle mladi ljudi iz našega kraja. Sada ću početi izrađivati dvadesetak primjeraka "bicikla koji govori" i već sam našao i podizvođače za pojedine dijelove. Ono najvažnije radim sam i sve će se sklapati ovdje u Runovićima – zaključuje Mario Ljubičić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:41