StoryEditorOCM
DalmacijaUNIŠTENA OPREMA

Nezapamćeno divljaštvo na Hvaru moglo je završiti strahovitom nesrećom: zbog vandala zamalo poginuli pacijent i posada helikoptera!

30. listopada 2019. - 12:55
hvarrffff

Vandalskim činom u noći s ponedjeljka na utorak na helidromu kod Hvara je još jednom oštećen sustav rasvjete za noćno slijetanje helikoptera za potrebe hitnih medicinskih slučajeva, čime su ozbiljno su ugroženi životi otočnih pacijenata.

Prema dostupnim podacima, nepoznati počinitelj je pod okriljem mraka, koristeći se automobilom, iz potpuno neshvatljivih pobuda oštetio signalne LED reflektore i potpuno uništio konzolu upravljačkog sustava, isčupao elektroinstalacije te otuđio bateriju za solarno napajanje.

– Zahvaljujući prisebnosti i vještini pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) hitna intervencija kojom se tijekom noći spašavao život jednog našeg sugrađanina sretno je završila, no mogla je rezultirati i strahovitom nesrećom. Iako se materijalna šteta još utvrđuje, prema prvim procjenama iznosit će desetke tisuća kuna, ali potpuno je jasno da je moguća šteta druge vrste u ovom trenutku neprocjenjiva. Sasvim je izgledno da će Hvar do nabavke oštećenih dijelova upravljačke konzole, na čemu se ubrzano radi, ostati bez hitnog helikopterskog prijevoza. Zbog neadekvatne rasvjete na helidromu ugrožena je sigurnost pacijenata, pripadnika HRZ-a i djelatnika županijskog Zavoda za hitnu medicinu zbog čega se razmatra obustavljanje hitnih letova prema Hvaru – poručuju uz Grada Hvara.

Iznad Hvara se događala prava drama, a iživljavanje pojedinaca na helidromu, nažalost, nije prvi takav slučaj od kada je lokalna vlast u proljeće 2017. godine postavila sustav rasvjete i video-nadzora na solarno napajanje. Radi toga je policiji dostavljena kaznena prijavu protiv nepoznatog počinitelja, koji je oštetio javnu imovinu, ali i još gore - ugrozio ljudske živote.

Budući da je sustav pod video nadzorom, uređaji i snimke poslani su na stručnu analizu da bi se čim prije pronašao počinitelj ovog vandalskog čina.

Prema riječima dr. Ozrena Đereka, voditelja Ispostave Hitne medicine u Hvaru, medicinsko osoblje će i dalje činiti sve napore da se pravodobno zbrinjava pacijente u teškom zdravstvenom stanju. U tom smislu će, do nabavke nove opreme, na helidromu biti korištena prijenosna rasvjeta DVD-a Hvar. Dakle, helikopteri će ipak i dalje letjeti te u hitnim slučajevima sa škoja prevoziti pacijente do KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:03