StoryEditorOCM
Dalmacijavrlo bitna pitanja

Kako dovesti turiste i sačuvati sigurnost gradova? Brojni stručnjaci u Solinu raspravljaju o ovom gorućem problemu, među njima i ministar Božinović

7. studenog 2019. - 14:56

U organizaciji Regionalnog kluba policijskih djelatnika, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u Solinu se danas i sutra održava treća međunarodna konferencija na temu "Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma", s užim programom "Partnerstvo za sigurniju zajednicu".

Naime, uz sve dobro koje donosi zajednicama u kojima se događa, turizam nosi i brojne rizike, kako za građane i turiste te njihov osjećaj sigurnosti, tako i za očuvanje vrijednog povijesnog naslijeđa na kojem brojne sredine temelje svodju ponudu. Takvi rizici zahtijevaju odgovore - kako zaštiti ljude i njihovu imovinu, očuvati baštinu i omogućiti održivi razvoj zajednice u uvjetima turističke eksploatacije i to u specifičnim uvjetima gradova s arhitektonskim naslijeđem.

Važnost organizacije ovakve konferencije posebno je naglasio Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, kazavši kako je sigurnost povijesnih gradova za Hrvatsku od posebnog značaja, budući da možemo nabrojati cijeli niz lokaliteta koji su zadužili ne samo Hrvatsku nego i svjetsku povijest, pa je sigurno da moramo pristupiti njihovoj zaštiti i sigurnosti s posebnim osjećajem za održavanje kvalitete života u tim sredinama.

- U suradnji sa svima koji mogu dati svoj doprinos potrebno je vidjeti kako pristupiti pitanjima sigurnosti da bi nazočnost policije i drugih represivnih tijela bila što manje vidljiva, a što više učinkovita. Razmjenom iskustava možemo pronaći modele kako s jedne strane zaštiti našu baštinu, a s druge strane podići sigurnost tijekom ljetnih mjeseci kada je najveća turistička navala na Hrvatsku, a ove godine ćemo sigurno imati više od 20 milijuna turista - kazao je ministar Božinović.

U svom uvodnom nadovezao se na riječi Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, koji je pozdravio i na konfereniciji prisutne Kliške uskoke kao najveće povijesne promicatelje sigurnosti.

- Gradovi koje danas nazivamo povijesnima, da nisu ulagali u svoju sigurnost, više ih ne bi bilo. Stoga zaključujem što osim njihove ostavštine možemo puno naučiti, kao i iz njihovih primjera upravljanja lokalnom zajednicom - zaključio je ministar.

Bogati program konferencije upravo zbog specifičnosti tematike, funkcionalna je kombinacija znanja i prakse u međunarodnom okruženju, znanstvenika i stručnjaka iz polja sigurnosti, marketinga, arheologije, forenzike, privatne zaštite i lokalne uprave.

Između ostalog, raspravljalo se i prenosila su se saznanja o utjecaju neuromarketinga na percepciju sigurnosti, ali i o iskustvima stručnjaka prevencije u Stuttgartu, sigurnosti podzemne željeznice u Barceloni, džeparenju... Sudionici su se upoznali i s pripremama za veliko međunarodno vojno-policijsko hodočašće u Lourdesu o čemu je govorio predstavnik francuske policije, a bilo je riječi i o problemu korupcije koji utječe na gradove s bogatim arhitektonskim i povijesnim nasljeđem te posebno o potencijalima djelatnosti privatne zaštite u partnerstvima za sigurnost lokalne zajednice.

Na konferenciji je predstavljen i izbornik radova kojim će znanja i iskustva predstavljena na konferenciji biti trajno dostupna svim zainteresiranima kako bi se dopunila postojeća literatura u području sigurnosti u Hrvatskoj, ali i kako bi se svim zainteresiranim stručnjacima, znanstvenicima, studentima i široj javnosti predstavile najnovije znanstvene spoznaje i rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:47