StoryEditorOCM
Dalmacijaspomen na kalvariju

Hrvatska odaje počast žrtvi Vukovara: mali Imoćani zapalili tisuću lampiona, Splićani svijećama pokrili prostor oko 'dječaka s luminom'

Piše PSD, Hina, Braco Ćosić
17. studenog 2019. - 20:47

Počast vukovarskim žrtvama odali su u nedjelju navečer brojni Splićani paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu  Vukovar svijetli" u Vukovarskoj ulici, u organizaciji Gradske uprave i braniteljskih udruga.

Zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela je istaknuo kako se ovim paljenjem svijeća u Splitu i u  Vukovarskim ulicama u gradovima diljem Hrvatske izražava zahvalnost za žrtvu koju je Vukovar podnio u Domovinskom ratu.

"Mi danas molimo i zahvaljujemo za duše naših heroja koji su stali na branik svoje Domovine da bismo mi danas imali slobodnu Domovinu", rekao je Vela.

Saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škoriće istaknuo je kako su Vukovar i Škabrnja simboli žrtve koju je hrvatski narod podnosio kroz povijest da bi stekao svoju državu.

"Upravo zbog te žrtve nedavno je predloženo da se donese Zakon o sjećanju na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje", kazao je Škorić.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur istaknuo je kako se "s ponosom i bolom u srcu sjećamo žrtve Vukovara."
"Žrtve Vukovara nećemo nikad zaboraviti", poručio je Kotur.

U Zagrebu je predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je u subotu navečer svijeću u Ulici grada Vukovara, gdje brojni Zagrepčani odaju počast poginulim braniteljima i žrtvi grada heroja.

"Večeras u Zagrebu izražavamo pijetet i poštovanje gradu heroju Vukovaru. Sa zahvalnošću se prisjećamo predvodničke uloge dr. Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja i svih koji su utkali svoje živote za slobodnu i demokratsku Hrvatsku", napisao je premijer na Twitteru.

Mladi Imoćani za Vukovar

I učenici imotskih osnovnih škola Josipa Vergila Perića i Stjepana Radića u nedjelju pred večer obilježili su 28. obljetnicu stradanja Vukovara.

Nakon prigodne lijepe i sadržajne predstave u Pučkom otvorenom učilištu koju su  upriličili učenici škole Josip Vergilija Perića sa recitacijama, dokumentarnim filmom o Vukovaru, ali i scenskim izričajima, učenici obje škole upalili su tisuću lampiona po ulicama Imotskog te položili vijence na spomen križ na Topani.

Mnogi Imoćani su, što organiziranim prijevozom, što prijevozom u vlastitom aranžmanu, već na putu za Vukovar gdje će sudjelovati u Koloni sijećanja.



Također i u svim općina Imotske krajine mještani su u nedjelju na večer organizirano palili svijeće  za Vukovar.

Molitva kod spomen-obilježja u dvorištu vukovarske bolnice, svijeću upalila i predsjednica Grabar-Kitrović

U predvečerje 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice upriličena je molitva te paljenje svijeća kod Spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je nazočila i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović, koja je podno spomenika upalila svijeću.

U molitvi koju su predvodili mladi Vukovarci, sudjelovali su te svijeće upalili i članovi Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar državne imovine Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, djelatnici vukovarske bolnice te brojni građani Vukovara. Pridružili su im se i hodočasnici koji već pristižu u Vukovar kako bi u ponedjeljak bili nazočni obilježavanju 28. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U više gradova u BiH zapaljene svijeće u spomen na žrtvu Vukovara

U više hrvatskih središta u Bosni i Hercegovini u nedjelju su zapaljene svijeće u spomen na kalvariju Vukovara i sve hrvatske žrtve Domovinskog rata, a prema hrvatskom gradu heroju iz ove zemlje organizirano putuje više tisuća osoba.

Svijećama ispisana riječ Vukovar, oblik golubice i srce u brojnim su mjestima osvijetlili središnje trgove. Svijeće su zapaljenje u središtima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Žepča, Busovače, Orašja. Okupljeni su se pomolili za žrtve Vukovara i sve branitelje poginule u Domovinskome ratu u BiH i Hrvatskoj.

Osamdesetak dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Orašja i Domaljevac Šamca su pješice krenuli prema Vukovaru, gdje se njihov dolazak očekuje sutra gdje će se priključili Koloni sjećanja kod Vukovarske bolnice. Oni su se najprije u Orašju poklonili poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku.

U znak sjećanja na žrtve Vukovara maratonci iz nekoliko gradova BiH iz Tuzle su krenuli na trku dugu oko 135 km.

Iz većinskih hrvatskih općina u BiH organizirani su odlasci autobusima prema Vukovaru, gdje će se tijekom noći uputiti i brojni bosanskohercegovački Hrvati osobnim vozilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:06