StoryEditorOCM
Dalmacijatotalni potop

Enormna količina kiše izlila se na Imotsku krajinu, oboreni rekordi; Nivo vode u Modrom jezeru raste iz sata u sat, zamućena sva izvorišta vode za piće

18. studenog 2019. - 15:20
_DSC8697.JPG

Enormne količine oborina pale su u posljednjih nekoliko dana na cijelom području Imotske krajine.

Prema mjerenjima imotskih meteorologa amatera, od 2.do 18. studenog palo je samo u gradu Imotskom 252 litre na metar četvorni, što je rekord mjerenja u prvoj polovini studenoga.

U nekim dijelovima Imotske krajine, posebno na području Zabiokovlja, palo je i desetak litara kiše više.

U samo nekoliko dana iz Vodovoda Imotske krajine Imoćani su dobili dva upozorenja o obveznom prokuhavanju vode za piće. Takva obavijest upućena je i u ponedjeljak izjutra, a nakon ogromnih količina kiše koje su padale u noći s nedjelje na ponedjeljak. Čak 50 litara na četvorni metar.

Sva izvorišta rijeke Vrljike, a posebno ona iz Dva oka i Vučje drage te i onaj najvažniji Opačac, iz kojega se crpi voda za piće za 98 posto pučanstva Imotske krajine, su zamućena pa iako su ostali parametri o kvaliteti vode u granicama normale, stručne ekipe Vodovoda Imotske krajine izdale su upozorenje o prokuhavanju vode za piće.

Također, nivo vode u imotskom Modrom jezeru raste iz sata u sat, a u samo tjedan dana voda je na koti od dvadeset i jednoga metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:48