StoryEditorOCM
Dalmacijajubilarno izdanje

Nikad manji broj posjetitelja na otvaranju sinjskog Festivala znanosti

19. studenog 2019. - 22:29
Prvi predavač na 10. Festivalu znanosti Sinj bio je dr. sc. Vuko Brigljević

U Prezentacijskoj dvorani Muzeja Sinjske alke u Alkarskim dvorima u utorak navečer počeo je jubilarni 10. festival znanosti Sinj. Festival je otvorila gradonačelnica Kristina Križanac.

U ime župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana u prigodnom obraćanju Damir Čarić je kazao da je upravo ovaj festival bio inicijalna kapisla za osnivanje Županijskog centra izvrsnosti.

Na otvaranju je bio skroman broj posjetitelja, nikada manji, a među gostima je bilo i tročlano izaslanstvo veleposlanstva SAD-a koje se nalazi u posjetu alkarskom gradu.

U ime organizacijskog odbora festivala govorio je njegov predsjednik dr. sc. Mislav Cvitković. On je podsjetio da je kroz proteklih 10 godina Festival znanosti Sinj ugostio 155 vrhunskih hrvatskih znanstvenika, više nego bilo koji festival te vrste u Hrvatskoj. Oni su, osim tematskih predavanja zainteresiranim građanima, održali više od 300 sati nastave u sinjskim školama.

Cvitković je zahvalio svima koji su pripomogli održavanje Festivala znanosti Sinj kroz proteklih 10 godina.

U podužem govoru uputio je i političku poruku državnim vlastima, pozivajući ih da u gradnji hrvatske kuće ne "čeprkaju", već da konačno uzmu ljude koji znaju.

Prigodni program izvela je klapa Sinj.

Odmah poslije otvaranja na Festivalu znanosti Sinj krenula su predavanja. Prvi predavač bio je fizičar čestica dr. sc. Vuko Brigljević, jedan od rijetkih hrvatskih znanstvenika koji su sudjelovali u ključnim eksperimentima na CERN-u.

Dr. Brigljević govorio je na temu "Što znamo i ne znamo o temeljnoj strukturi tvari nakon otkrića Higgsova bozona", zapravo o tajnama materije koje poslije toga otkrića pokušava rasvijetliti današnja fizika.

Drugi predavač bio je dr. sc. Saša Ceci koji je predstavio i svoju knjigu "Blesimetar drugi".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:19