StoryEditorOCM
Dalmacijaponišten natječaj

Problemi s POS-om u Solinu: jedina ponuda značajno premašila postavljen iznos od 9,25 milijuna kuna; Pomaknutom terminu useljenja najviše će se radovati - političari

25. studenog 2019. - 00:54
Simulacija budućih POS-ovih stanova u Svetom Kaju

Priča o planiranim POS-ovim stanovima na području naše županije posljednjih je dana ponovno oživjela jer je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisala natječaj za izgradnju triju zgrada u Visu, dok je Grad Trogir počeo prikupljati zahtjeve potencijalnih kupaca, ali i prebacio lopticu realizacije projekta na – državu.

S druge strane, iz spomenute nacionalne agencije dolazi vijest da je poništeno nadmetanje za izbor graditelja 17 stambenih prostora u solinskom Svetome Kaju.

Za radove čija je vrijednost procijenjena na 9,25 milijuna kuna prijavila se samo solinska tvrtka “M-P-Beton”, koja je za taj posao istaknula cijenu od 15,15 milijuna kuna, što značajno premašuje (ne)realno postavljen početni iznos, pa su se u APN-u odlučili za obustavu postupka.

Nakon takvog poteza očito je da se prvi stanari neće do kraja 2020. godine useliti u zgradu koja bi se trebala podignuti na zemljištu u Ulici solinske mladeži, površine 1746 metara četvornih, istočno od crkve sv. Anastazija.

Ako i u novom natječaju bude propisan rok za dovršetak objekta od 13 mjeseci, podjela ključeva vlasnicima stanova može se očekivati tijekom prve polovine 2021. godine, što bi solinski, pa i državni političari dočekali s radošću jer bi se termin (ne)namjerno poklopio s kampanjom za predstojeće lokalne izbore.

Podsjetimo, spomenutih 17 prostora s “državnim kvadratima” trebali bi se graditi na parceli u vlasništvu Grada Solina koja je ugovorno prenesena na APN, pri čemu se lokalna uprava obvezala snositi sve troškove pripreme zemljišta za izgradnju, kao i troškove projektne dokumentacije te uklanjanja postojeće građevine na toj lokaciji.

Uz 17 stanova, u prizemlju objekta od 512 četvornih metara predviđen je i jedan gradski poslovni prostor, veličine 158 kvadrata, za koji još nije određena namjena. Budući stanari će na raspolaganju imati i 36 parkirališnih mjesta.

Na javni poziv koji je Grad raspisao prije dvije godine prijavilo se ukupno 90 potencijalnih kupaca, a na konačnoj listi našao se 71 prijavitelj.

Zbog velikog interesa, solinski “općinari” su tada predvidjeli i drugu lokaciju za POS-ove stanove, a to je teren na predjelu Ilijin potok, istočno od stare Kliške ceste, koji zauzima površinu od 6000 četvornih metara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:13