StoryEditorOCM
Dalmacijakulturno dobro

Izgrađena je 1902. kao obiteljska vila kaštelanskog liječnika, a uskoro će zablistati novim sjajem; Kreće obnova zapuštene ljepotice uz more

24. studenog 2019. - 18:50

Napokon su započeli radovi na rekonstrukciji i kompletnom uređenju vile Nika u Kaštel Starom, secesijske vile u vlasništvu Grada Kaštela smještenoj tik uz more na području Kaštel Lukšića.

Tako će jedan od zapuštenijih objekata u gradu u dogledno vrijeme, točnije za 18 mjeseci zablistati u punom sjaju, jer se u obnovu ovog objekta, prema riječima kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića, ulaže više od 3,5 milijuna kuna.

Grad, kako napominje poteštat, planira urediti vilu kao višenamjenski objekt, i to za poslovno-društvenu namjenu, komercijalni prostor u prizemlju gdje bi se otvorila gradska kavana te kao prostore za Turističku zajednicu i njezine urede, dok bi se na prvoj etaži uredilo prostor za višenamjensku dvoranu s pomoćnim prostorijama za razna predavanja, prezentacije i sl.).

- S ishođenjem dokumentacije počelo se još 2013. godine, kad je Ministarstvo kulture sufinanciralo izradu geodetske snimke i idejnog projekta, u 2015. godini napravljen je glavni projekt sanacije, a nedavno je završen postupak ishodovanja svih potrebnih dozvola te naposljetku odabir nadzora.

Iznos veći od 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati uređenje i stavljanje objekta u funkciju, Grad je osigurao iz vlastitih proračunskih sredstava, a upravo nedostatak novca glavni je razlog što “Nika”, jedno u nizu kaštelanskih kulturnih dobara, nije ranije došla na red za obnovu.

U ovom mandatu gradska uprava poduzela je sve da se pokrene rekonstrukcija, ali proces ishođenja dokumentacije je dugotrajan jer se radi o zaštićenom objektu – veli Ivanović, napominjući da će Kaštela uređenjem ovog prostora dobiti reprezentativan prostor koji će dodatno obogatiti kaštelansku obalu, na čijem razvoju vlast radi u punom pogonu.

- Grad će nastojati sve ovakve objekte staviti u funkciju turizma i zadržati pozitivan trend razvoja turističke ponude - zaključuje Ivanović.

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, “Nika” je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra.

Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel “Palace”.

U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne površine 99 kvadrata.

Grad je “Niku” preuzeo od “Kaštelanske rivijere” na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna zajedno s više objekata (“Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu “Plavi Jadran” u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uza sjevernu stranu turističkog naselja “Resnik”), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:06