StoryEditorOCM
Dalmacijazaštićena baština

Splitski hotelijer širi biznis: od Čeha kupuje kompleks iz 18. stoljeća na Braču; Grad i Županija nisu imali novca za spomenik kulture vrijedan 250 tisuća eura

Piše Gordan Zubčić, Ivica Radić
29. studenog 2019. - 13:26

Splitski poduzetnik Nenad Nizić, široj javnosti poznat kao vlasnik hotela "Vestibul" u srcu Dioklecijanove palače, uskoro bi i formalno mogao preuzeti dio stambeno-gospodarskog sklopa obitelji Nikolić-Krstulović u Škripu na otoku Braču, spomenika kulture iz 18. stoljeća.

Aktualni vlasnici nekretnina, češki čelnici splitske tvrtke "R.I.D. Hotel", sukladno zakonu ponudili su Županiji pravo prvokupa objekata i susjednih zemljišta, ali je već iz dokumentacije vidljivo da je regionalnim zastupnicima predloženo da, kao i u nizu sličnih slučajeva, odbiju ponudu za preuzimanje zaštićene baštine čija je vrijednost procijenjena na 250.000 eura. Na isti način na nedavnoj su sjednici postupili i vijećnici u Supetru, na čijem se području nalaze povijesni objekti i pripadajuće parcele, jer je ocijenjeno da u lokalnoj blagajni nema novca za otkup ponuđene imovine.

– Grad Supetar nije u mogućnosti namaknuti taj iznos jer mora realizirati projekte od životne važnosti, kao što su izgradnja nove zgrade osnovne škole, rekonstrukcija dječjeg vrtića, vatrogasni dom, uređenje ulica te druge infrastrukturne zahvate – obrazloženo je na sjednici Vijeća.

Budući da se navodi kako je spomenuta kompanija krajem rujna potpisala predugovor o kupoprodaji s Nizićem, može se očekivati da će splitski hotelijer u najstarijem mjestu na škoju urediti zanimljiv turistički objekt.

Kompleks Nikolić-Krstulović nalazi se južno od prilaza staroj mjesnoj jezgri i, kako ističu stručnjaci, značajan je primjer ruralne gospodarske gradnje tipične za 18. stoljeće, i to "s izvornim namještajem, grafikama, poljoprivrednim strojevima i alatima koji predstavljaju izuzetno važan dio povijesti poljoprivrede i kulture ovog područja".

– Sklop je omeđen visokom kamenom ogradom s obrambenim elementima. Iznad nadvratnika dvorišta urezana je 1771. godina, kada je bila sagrađena prva kuća. Obitelj Nikolić, po kojoj je sklop prvotno dobio ime, došla je u Škrip za vrijeme Kandijskog rata s područja Makarskog primorja, te se u Škripu prvi put spominje u popisu novog stanovništva 1747., kada je mletačka vlada novonaseljenom stanovništvu dodijelila zemljište i porezne povlastice.

Već 1791. godine izgrađena je nova jednokatna kuća pokraj suhozidnih prizemnica, gdje se nalazila prva kuća i zgrada stare kuhinje. O tome svjedoči i natpis "AD 1791 A NICOLICH" s grbom u sredini na kojem je prikazana ruka koja drži zvijezdu. U sjevernom dijelu dvorišta nalazi se prizemna građevina s okruglim kamenom za mljevenje maslina i tijeskom.

Veliki gospodarski prostor oko kompleksa gotovo doseže čistinu u središtu mjesta gdje su pronađeni antički grobovi izdubljeni u kamenu. Važno je istaknuti da se u kući čuva značajna zbirka grafika od 18. do ranog 19. stoljeća, koja se sastoji od predmeta kao što su zemljopisne karte otoka Brača s označenim posjedima i grafika fortifikacija Splita – naglašava se u konzervatorskim krugovima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:37