StoryEditorOCM
Dalmacijapokrenut postupak

Sve ostaje u familiji: gradonačelnik za direktora gradske firme postavio rođaka svojeg zamjenika, obiteljsko stablo sada istražuje Povjerenstvo za sukob interesa

5. prosinca 2019. - 15:28

Rikardo Novak je hvarski gradonačelnik, a njegov zamjenik je Kuzman Novak.

U Nadzornom odboru gradske tvrtke “Nautički centar Hvar” sjede Željko Novak i Tomislav Novak. Direktor firme je Luka Buzolić, ali njegova baka i dogradonačelnikova baka su sestre. Obiteljsko stablo prijavljeno je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, čiji su članovi našli osnove da pokrenu postupak protiv poteštata.

Rikarda Novaka terete da je mimo Gradskog vijeća postavio Buzolića na direktorsku funkciju. Usput se ispostavilo da je pri ispunjavanju imovinske kartice zaboravio upisati vlasništvo nad svojom tvrtkom “Cosimo”. Kad je stupao na dužnost, trebao je još i prenijeti upravljačka prava na povjerenika, no, kako doznajemo iz dokumentacije Povjerenstva, ni to nije učinjeno.
Na njihovo traženje, hvarski dužnosnik je 11. listopada dostavio pisano očitovanje u kojem je naveo da mu se potkrala pogreška prigodom popunjavanja izvješća o imovinskom stanju.

Demanti Rikarda Novaka: Sve je napravljeno po zakonu

Intrigantniji dio odluke s potpisom Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva, vezan uz imenovanje u “Nautičkom centru Hvar”, navodi elemente kršenja odredaba Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koje jasno kažu da predstavnička tijela (općinsko vijeće, gradsko vijeće i županijska skupština, op.a.) moraju biti ta koja predlažu članove upravnih tijela i nadzornih odbora tvrtki u većinskom vlasništvu lokalne ili regionalne samouprave.

Opet Buzolić, ali Luka

Iznenadit će se poteštat Novak kad mu kažemo da to ne znači da ih gradonačelnik imenuje samovoljno. Bez obzira na to što je baš u njegovu uredu, u ožujku prošle godine, održana sjednica Skupštine “Nautičkog centra Hvar”, gdje je za direktora predložio rođaka svog zamjenika.

Prihvatio je tada ostavku prijašnjeg rukovoditelja Ante Buzolića i imenovao njegova prezimenjaka Luku uz objašnjenje da on “dugo godina radi u trgovačkom društvu te je upoznat s problematikom, kao i s radom na terenu”. Na dodatno traženje nacionalnog Povjerenstva, tvrtka je dostavila očitovanje u kojem se navodi da “ne postoji prijedlog Gradskog vijeća upućen Skupštini tvrtke o imenovanju Luke Buzolića za direktora”.

Izbor bez javnog natječaja

U prijavi je navedeno kako novi čelnik “Nautičkog centra” ima samo srednju školu, iako je u natječaju na temelju kojeg je imenovan prijašnji član Uprave kao uvjet bila propisana viša stručna sprema. Odlučeno je da oko toga ipak nema spora, budući da u Statutu tvrtke nisu bili ni propisani uvjeti koje bi kandidat trebao ispuniti za direktorsku fotelju.

– Na zahtjev Povjerenstva, tvrtka “Nautički centar Hvar” dostavila je očitovanje u kojem se navodi da je o imenovanju Luke Buzolića za direktora odlučivao gradonačelnik koji je ujedno i predsjednik Skupštine tvrtke, te da imenovanju nije prethodio javni natječaj, niti su općim aktom trgovačkog društva (Statut, op.a.) propisani uvjeti za navedeno radno mjesto. U očitovanju se navodi da je imenovani direktor u rodbinskoj vezi sa zamjenikom gradonačelnika Kuzmanom Novakom u drugom koljenu u pobočnoj liniji – navodi se u objašnjenju odluke.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:24