StoryEditorOCM
DalmacijaZELENI HOBI

U obiteljskoj kući usred Sinja napravio plantažicu marihuane; Stabljike je uzgajao u šatoru, pogledajte njegov ilegalni poljoprivredni laboratorij

Piše K. M. B.
10. prosinca 2019. - 18:51

Na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine osuđen je 38-godišnji kuhar Ž.V. koji je u obiteljskoj kući usred Sinja napravio plantažicu marihuane u šatoru za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Proglašen je krivim kaznenim nalogom Općinskog suda u Splitu na temelju optužnice koja ga je teretila za dva kaznene djela: neovlašteni uzgoj opojne droge te posjedovanje opreme za ilegalnu djelatnost.

Pali dileri u Sinju i Otoku: jedan od prijavljenih u šatoru uzgajao maruhuanu, drugi pripremio ambalažu za prodaju heroina

Uhićen je u lipnju ove godine kada mu je pretragom kuće nađena poljoprivredna oprema: rasklopni šator, trafo-uređaj, dvije lampe, jedan timer. U šatoru su policajci našli sedam uzgojenih stabljika indijske konoplje u početnoj fazi rasta, a pride je 38-godišnjak imao 58 grama sasušene marihuane.

U roku od mjesec i pol je optužen da je od početka ove godine do uhićenja radio na uzgoju marihuane te je tužiteljstvo zatražilo izdavanje kaznenog naloga kojim će biti proglašen krivim.

Na Općinskom sudu u Splitu je procijenjeno da ima dovoljno dokaza da se izda nalog i kuhar proglasi krivim uz sankciju od šest mjeseci za uzgoj “trave” te još deset za nabavu opreme. Slijedom toga je dobio jedinstvenu kaznu od deset mjeseci uvjetnog zatvora koji neće odslužiti, ako u roku kušnje ne počini novo kazneno djelo.

Osim toga, mora podmiriti 3.600 kuna sudskih troškova od čega je 2.600 kuna cijena vještačenja, a ostatak sudski paušal. Ako optuženi ne prihvati odluku i podnese prigovor na kaznu, provest će se glavna rasprava na istom sudu. Otprije nema presude u dosjeu, a što se tiče droga prijavljivan je samo zbog neovlaštenog posjedovanja, ne i dilanja.

Inače, 38-godišnjak je jedan od 75 osoba koje su na području PU splitsko-dalmatinske od početka godine do kraja listopada prijavljene za kazneno djelo iz domene droga vezano za marihuanu. Od toga se u 29 slučajeva radilo o stabljikama indijske konoplje, a u 46 slučajeva o već ubranoj i sasušenoj tvari.

U navedenom  razdoblju je u 1033 zapljene nađeno oko 500 stabljika i 66 kilograma marihuane. Veliki broj zapljena marihuane bio je tijekom srpnja za vrijeme Ultre te je, osim kaznenih prijava, dio kriminalističkih istraživanja okončan optužnim prijedlozima za prekršaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:25