StoryEditorOCM
Dalmacijaodlučit će otočani

Legendarni mačak izazvao buru na škoju i pokrenuo pravi 'rat' na Facebooku: 'Lučki, ne damo tvoja jaja!'

18. prosinca 2019. - 21:11
maska

Nakon što je cijelu Dalmaciju i šire obišla vijest da se viški mačak Lučki vratio doma nakon što je prije tri tjedna greškom završio u Kaštelima jer se ukrcao u krivi brod, priča o njemu na Facebooku je dobila elemente prave drame! Tamo se, naime, cijeli dan naveliko polemizira treba li najpoznatijeg viškog mačora – kastrirati!

Omiljeni viški mačak Lučki vraća se kući, nakon nekoliko dana ipak je pronađen: 'Koji bandit! Svima nam je laknulo'

Naime, kako prenosi Morski.hr, na Facebook stranici “Tražim nudim otok Vis” osvanuo je oglas sa cijenama kastracije viških mačaka koje se kreću od 150 do 250 kuna. Autorica oglasa Ana Kovač ostavila je svoj privatni račun u banci za donacije, uz napomenu kako je volonterima potrebna pomoć. Cijeli pothvat pravda odlukom Grada Visa o obaveznoj sterilizaciji uličnih mačaka, koje će, kako piše, sam financirati.

Međutim, protiv te inicijative su se oštro pobunili Višani, pa je u Facebook grupi Klub obožavatelja Visa i viškiga jazika administrator Srećko Marinković napisao da ne dira Lučkog jer je nakon TV emisija i brojnih članaka po medijima, stekao takvu popularnost da je postao viški brend.

Priča postaje tim luđa nakon što se doznalo da je volonterka sinoć uzela mačka i jutros ga odnijela na trajekt “Petar Hektorović” s namjerom da ga se uškopi. Međutim, transporter je ostavila u garaži trajekta, misleći da će Lučki biti tu kada dođe u Split, ali to se nije dogodilo, jer je mačor pušten prije nego se odvezala cima. Gdje se trenutno nalazi, nitko ne zna.

Srećko Marinković je pak cijeli post na ovoj društvenoj mreži posvetio sponenutoj volonterki koja je htjela Lučkog uz još devet viških mačaka odvesti u Split na kastraciju.

- Sram te bilo, Ana! Otkud tebi pravo da otmeš (jer tvoj je postupak upravo to!) Lučkoga i vodiš ga na kastraciju. Pa Lučki nije tvoj! Lučki je vlasništvo cijelog Visa i onih koji se o njemu brinu: momaka iz Lučke uprave, posade trajekta “Petar Hektorović”, posade katamarana Karolina, Eni, koja se o njemu brine i liječi ga… Gdje si ti bila kada se za Lučkog ni znalo nije? Tko je o njemu vodio brigu? Tko ga je hranio, pazio i mazio? Kad je nestao zadnji put, što si poduzela da se nađe? Nisi ništa!

O Lučkome su snimane emisije (“Dobro jutro” Hrvatska i More), o Lučkom su pisale novine, “Slobodna Dalmacija”, Večernji, Jutarnji, 24 sata…), razni portali, bio je na Radio Dalmaciji, pa čak i na radio Sarajevu, i u srpske je novine bio… stekao je takvu popularnost da je postao viški brend.

Šime Strikoman razmišlja da napravi milenijsku fotografiju Lučkog, a ti sve to rušiš svojim maloumnim potezom kastracije.

Zato, ostavi se ćorava posla i neka o tome odluče Višani i svi oni koji se o njemu brinu. Kastriraj maške kontejneruše! Za to imaš i podršku i svu pohvalu - ali ostavi se Lučkog!

Mogli bi se i složiti da se Lučki učini neplodnim, ali na human način, kod licenciranog veterinara uz adekvatnu cijenu i uz uvjet da mu se ne reže uho kao oznaka sterilizacije.

Ali pustimo da o tome odluče Višani i svi obožavatelji mačka Lučkog! Stoga, ovim postom tražimo od Višana i svih onih kojima je Lučki prirastao srcu i duši da se izjasne da li žele ili ne da se Lučki kastrira?

Lučki, ne damo tvoja jaja! - stav je posade trajekta I katamarana – navodi, između ostalog Marinković.

Komentari ispod navedenih objava prerasli su u pravi mali rat između zagovornika kastracije i onih koji žele da Lučki i dalje živi svoj život kao pravi mačor.

Kako doznajemo, Višani bi se ubrzo trebali izjasniti, ne samo putem Facebooka što žele s jajcima od Lučkog. Pa da ne gledamo Kako je počeo rat na mom otoku 2 ili neku inačicu Federica Felliniija?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:21