StoryEditorOCM
Dalmacijapočelo je

Ekstra Najev: maslinar iz Marine ima velike planove

Piše PSD.
28. listopada 2009. - 22:26

Uljara “Bilaja” u zaseoku Najevi u općini Marina prva je koja je prije desetak dana počela preradu maslina na širem trogirskom i marinskom području. Prema riječima vlasnika te uljare Ivana Najeva, ovogodišnji urod maslina je prosječan, jer je na plod utjecala ovoljetna suša. Prve analize randmana, postotka ulja u maslinama, jesu 16 posto, što je, kaže Najev, za ovo doba godine odlično. Očekuje da će postotak randmana biti i veći, jer se početak prave berbe očekuje idućeg mjeseca.

Cijena prerade u toj uljari po kilogramu maslina iznosi jednu kunu. Lani je prerađeno oko 1200 tona maslina, koliko Najev računa da će se preraditi i ove godine. U planu mu je otkupiti sve ponuđene količine ekstradjevičanskog ulja po cijeni od 40 kuna.

Ta uljara uopće ne otkupljuje djevičansko ulje. Lani je uljara “Bilaja” otkupila 60.000 litara visokokvalitetnog ekstradjevičanskog ulja koje je plasirala na američko, njemačko, austrijsko i domaće tržište. Maslinari u mini laboratoriju uljare “Bilaja”, dnevnoga kapaciteta prerade od 100 tona maslina, mogu obaviti analizu masnih kiselina i količinu peroksidnog broja u ulju.

Ta uljara, otvorena prije šest godina, u koju je Najev uložio oko 1,2 milijuna eura, slovi kao jedna od najsuvremenijih u Europi, a osim hladne prerade prednost joj je što su joj miješalice zatvorene jedna do druge, tako da se, nakon što svaki maslinar preradi svoje masline, sustav opere pa nema bojazni da je ostalo ulje od prethodne prerade, koje možda i nije bilo baš dobre kakvoće. U uljari “Bilaja” maslinari mogu nabaviti dvogodišnje sadnice maslina po cijeni od 40 kuna, a u ponudi je šest tisuća komada. Pored toga može se nabaviti i gnojivo, te cidakor po tvorničkoj cijeni.

‘Bilaja’ trofejima ovjenčana

Ivan Najev vlasnik je još jedne uljare u marinskome mjestu Svinca. Uljara BN, smještena uz Jadransku magistralu, s preradom maslina počela je prošle subote. Njezin kapacitet je dvostruko veći od uljare “Bilaja” pa je i količina prerađenih maslina lani bila dvostruko veća, što se očekuje i ove godine.

Najev poručuje maslinarima da masline u istom danu beru i prerađuju, jer je to jamstvo visokokvalitetnog ulja. Savjetuje im da što prije počnu berbu, jer zelena gorkasta ulja stručnjaci drže ljekovitim, a i lakše ih je plasirati na tržište, tvrdi on. Za Ivana Najeva kažu da je vrsni proizvođač visokokvalitetnog ekstradjevičanskog ulja, što potvrđuju i brojna priznanja s natjecanja na kojima je sudjelovao.

Uljara “Bilaja” lani je odnijela prvu nagradu za dizajn ekstradjevičanskog ulja na međunarodnome natjecanju maslinara “Mediteran 2008.”, održanom u Dubrovniku, te zlatnu medalju za ekstradjevičansko ulje “Eko world”, 2008. održanom u Opatiji. Iako na području općine Marina imaju još dvije uljare, među kojima je i ona Poljoprivredna zadruga Marina s najdužom tradicijom prerade maslina, Najev tvrdi da se ne plaši konkurencije i da mu je ona izazov.

gordana dragan / epeha

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:44