StoryEditorOCM
Dalmacijane daj bože da se ‘pobodu’ vlasnici bikova kao u vrbovcu

Bikijada u Dicmu: u borbi za 35 tisuća kuna - 16 bikova

Piše PSD.
12. svibnja 2010. - 22:21
U organizaciji braće blizanaca Zlatka i Zorana Bralića, u nedjelju će se u Dicmu održati “Seoska bikijada Dicmo”.

Priredba kakve su mladim Dicmanjanima očito pri srcu – prije tri tjedna prvu ovogodišnju borbu bikova u Dicmu organizirala su braća Kokan – održat će se u Sičanima, kod zaseoka Bralići.

Na nedjeljnoj će bikijadi, kako nam je kazao Zlatko Bralić, nastupiti 16 bikova s područja Dalmacije u kategoriji do 850 kilograma težine. Oni će se u 15 borbi nadmetati za nagradni fond od 35.000 kuna.

Bik pobjednik donijet će svome vlasniku 20.000 kuna, drugoplasirani 10.000, onaj koji osvoji treće mjesto 3000, te četvrtoplasirani 2000 kuna. Priredba će početi u 12 sati.

Braća Tubić iz Vrbovca neće u nedjelju doći na “Seosku bikijadu Dicmo”, a upitno je hoće li se u Dicmu ikada više pojaviti.

Razlog tomu su prošlonedjeljni događaji na bikijadi u Vrbovcu kojoj su organizatori bili upravo braća Tubić, a na kojoj su se, umjesto bikova, “poboli” njihovi vlasnici. Tubićeva žrtva bili su Marin Kokan i njegov bik Brizan.

− Tubićima smo uoči naše koride u Dicmu pružili gostoprimstvo punih 10 dana, pravili smo stanke da se njihovi bikovi odmore između borbi i na kraju ih uredno isplatili za pobjedu. Oni su nam uzvratili najružnije što su mogli. Kad je naš bik Brizan pobijedio, odmah su mu namjestili borbu s drugim svojim bikom.

Kad je poslije 15 minuta borbe i njega nadjačao, ugurali su Brizana kroz porušenu ogradu borilišta i natjerali svoga bika da ga ispara.

Kad je moj brat Marin krenuo zaštititi Brizana, netko od Tubića s leđa ga je gurnuo na rogove njihova bika, pa Marin umalo nije nastradao. Bio je to živi kaos koji su režirala braća Tubić – s velikim ogorčenjem ispričao nam je Jakov Kokan.

T. Paštar 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:53