Dalmacija Split

reprezentacija hrvatskih beskućnika, pred svjetsko nogometno prvenstvo za siromahe, počela pripreme na bačvicama

SVJETSKO PRVENSTVO BESKUĆNIKA S Bača bosi na Copacabanu

reprezentacija hrvatskih beskućnika, pred svjetsko nogometno prvenstvo za siromahe,   počela pripreme na bačvicama

Točno u podne  na sportskim terenima Pojišana jučer se okupila reprezentacija beskućnika čiji je izbornik Splićanin Dado Lelas. Nakon priprema putuju u Rio de Janeiro na Svjetsko prvenstvo

Jučer su točno u podne, po ljutom zvizdanu, na sportskim terenima na Pojišanu, počele pripreme hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika, čiji je izbornik, baš kao i njegov kolega po statusu Slaven Bilić, također Splićanin - Dado Lelas, inače dopredsjednik Udruge MoST.

Na umjetnu travu su tako istrčali neobični reprezentativci u najboljim godinama (od 19 do 49), koji će Hrvatsku predstavljati na Svjetskom prvenstvu beskućnika u Rio de Janeiro (Brazil), od 19. do 26. rujna ove godine.

Na trening s Ercegom i Pralijom

- Idemo na prvo misto, pa šta bude - najavio je jedini Splićanin među reprezentativcima, 34-godišnji Ivan Čavka, kojega je jučer posebno obradovalo što je podršku nacionalnoj momčadi beskućnika pred odlazak na Svjetsko došao dati i naš poznati bivši nogometaš Goran Vučević, sada šef omladinske škole “Hajduka”.

Kako je objasnio Čavka, inače resocijalizirani bivši narkoman, kao dijete je trenirao nogomet s godinu dana starijim Vučevićem, a onda su im životi krenuli u sasvim drugim pravcima (Ivan se drogirao, Goran trenirao...), da bi im se jučer, na Pojišanu, putovi opet nakratko spojili.

- Još ka dite san igra balun. Bija san sedan-osan godina u ‘Hajdukovu’ podmlatku, igra san skupa s Nenom Pralijon i Tomom Ercegon u ‘Lavčevića’, a Goran je bija baš u ‘Hajduka’, i od tada se znamo - pojasnio je Čavka, koji je u to doba igrao lijevo krilo, a sada će u Riju zaigrati u napadu.

 A kako je došlo do toga da će Ivan zaigrati u reprezentaciji beskućnika?

- Počeja san se drogirat ‘86. godine. U to je vrime to bija đir, glumija san starije u lošim stvarima ka šta su duvan, alkohol, džoint... I tako, počeja san zanemarivat treninge, familiju i školu i drogira san se punih 14 godina. I onda me 2000. spasija Isus, za kojega san do tada mislija da je priča za stare babe - govori Ivan Čavka, koji se od svih poroka “skinija nasuvo”, bez ikakve komune.

Životna prilika

- Zadnjih deset godina san slobodan čovik. U Kristu san naša radost i mir - zaključuje Čavka, inače ponosni pripadnik Evanđeoske crkve kraj stare Realke, kojemu je najbolji igrač one “obične” hrvatske nogometne reprezentacije - Luka Modrić.

A da će dati sve od sebe da šta bolje čuva našu mrežu, u srazu s ostalim reprezentacijama, a nastupit će ih u Riju čak 64, najavio nam je i najstariji igrač hrvatske nogometne vrste, Mišo Lelić iz Zagreba, kojemu je 49 godina.

- Dat ću sve od sebe da ne primim puno golova - obećao je Mišo.

Slično je najavio i dvadesetogodišnji Dinko Lolić iz Rijeke, koji je nakon pola godine beskućništva (nema roditelje), sada smješten u udomiteljskoj obitelji.

- Meni je ovo životna prilika. Vidjeti Brazil! To mi se možda više nikad neće pružit - kaže Dinko i prognozira najmanje deseto mjesto našoj ekipi.

No, bez obzira na kojemu mjestu hrvatska nogometna reprezetacija beskućnika završi, efekti čitave ove manifestacije bit će sigurno dobri za njih.

Naime, kako je jučer naglasio njihov selektor Lelas, statistika kaže da je čak 70 posto igrača, koji su igrali na sedam dosadašnjih svjetskih prevenstava beskućnika, nakon tog iskustva vraćeno u normalan život.

REPREZENTACIJA_BESKUCNICI1-.1
.Reprezentativce je došao ohrabriti hajdukovac Goran Vučević

- Bit svega je reintegrirati te momke u okolinu - pojasnila je Vilma Mlinarić, voditeljica Prihvatilišta Ruže sv. Franje iz Rijeke, koja je ujedno i menadžerica reprezentacije.

Upitana je li bilo problema pri pronalaženju sredstava za dugi put u Rio, Mlinarić je kazala kako su im novac, ukupno 150 tisuća kuna, osigurali Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Zaklada “Primorac”. Od Hrvatskoga nogometnog saveza, za razliku od drugih reprezentacija, nisu dobili ni lipe.

piše diana barbarić
snimio vladimir dugandžić / cropix

Svi naši reprezentativci

Dinko Lolić, Sanjin Stjepanović (Rijeka), Ivica Šimek, Darko Rogić (Varaždin), Mišo Lelić, Veldin Šabić, Mario Ždravac (Zagreb), Ivan Jurić (Osijek) i Ivan Čavka (Split) došli su na pripreme u Split.

Nažalost, jedan od njih će nakon priprema otpasti i neće moći u Rio de Janeiro.

 

Naslovnica Split