Dalmacija Split

danas bi imala 94 godine...

Varošani će slaviti dan svoje heroine Palmine Pipilović

danas bi imala 94 godine...

Da je živa, naša sugrađanka Palmina Piplović imala bi 94 godine i vjerojatno desetak potomaka. Nažalost, ova je Varošanka ubijena 1944. u dobi od samo 22 godine, i to kao jedna od posljednjih žrtava nacističkog terora u Splitu.

Palmina je mučena i potom obješena 10. listopada 1944. godine, samo dva tjedna prije nego što će njezin rodni Split biti oslobođen od okupatora i to samo zato jer je poticala njemačke vojnike da dezertiraju.

U spomen na njezinu žrtvu Vijeće Gradskog kotara Varoš donijelo je odluku da se u čast njihove kvartovske heroine od iduće godine na datum njezine pogibije obilježava Palminin dan.

Tako bi ta mlada okupatorska žrtva ponovno doživjela svojevrsno priznanje od svojih sugrađana, nakon što je početkom 90-ih vrtić koji je nosio njezino ime (i, nota bene, bio sagrađen na parceli koju je tadašnjoj Općini donirala njezina obitelj baš u tu svrhu!) preimenovan u ideološki neobojen "Tamarin".

- Posljednjih godina sve zaoštreniji društveni odnosi u kojima se olako dovode u pitanje sve vrijednosti antifašizma, vjerojatno su dodatno pridonijeli da časno ime Palmine Piplović u brojnim novinskim osvrtima i na društvenim mrežama opetovano izbije u prvi plan i pred nas ponovno postavi pitanje kako se odnosimo prema osobama koje su za boljitak svih nas dale sve, a mi smo ih prebrisali iz svoje memorije - obrazlaže ovu odluku Zoran Blagojević, varoški kvartovski čelnik.

Podsjetimo, i naš je list lani, uoči obilježavanja Dana oslobođenja grada, apelirao na vladajuće u Banovini da "Tamarinu" vrati staro ime. Na žalost, bezuspješno. Ali nismo odustali, jednako kao i aktualno vodstvo Kotara. Gradonačelnik Ivo Baldasar je, istina, bio najavio kako će predložiti da se Palmini Piplović oda počast na način da se u vrtićkom dvorištu postavi njezina bista.

Budući da su procijenili kako je većina takvih prijedloga i razmišljanja vezana uz brojne spore i neizvjesne gradske procedure i odluke, koje znaju proizvesti nove antagonizme i ne napraviti nikakve pomake, u kvartovskom vodstvu su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Smatraju da će ovako učiniti, čak i više nego što bi se to postiglo slabo izglednim povratom vrtićkog imena.

Želja im je da Palminin dan ubuduće ne bude samo podsjetnik na njezinu hrabrost i požrtvovnost, nego da postane dan druženja sa svima "koji na način sličan Palmininom doživljavaju svijet i život, a kakvih je mnoštvo bilo i u Domovinskom ratu".


 

Naslovnica Split