StoryEditorOCM
Dalmacijasuradnja u različitim područjima

Na radionice u Splitu stižu profesori američkog Sveučilišta Penn State: Imamo početni kapital od pola milijuna kuna

17. listopada 2016. - 16:51
filozofski_radionica3-161016

Deset uglednih profesora američkoga Sveučilišta Penn State i dekana splitskih fakulteta sudjeluje od ponedjeljka na trodnevnim radionicama te dogovorima o suradnji u različitim područjima i zajedničkim projektima.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović rekao je kako im je želja da svojim znanstvenicima i studentima omoguće internacionalno iskustvo i da razviju suradnju sa Sveučilištem Penn State, koje je među sedam najvećih u svijetu.

To nam je važno zbog naša tri projekta - jedan je projekt stvaranja inovativnih edukacijskih programa kojima bi se na daljinu moglo savladavati znanja i u kojima bi sudjelovali i naši profesori.

Također, želimo internacionalizirati naš projekt poslijeakademskog zapošljavanja da bi mentori iz Amerike mogli mentorirati naše studente i obratno, a želimo internacionalizirati i naš koncept nastavnih baza kako bi sve ustanove koje surađuju ljeti mogle primiti američke studente i da naši studenti odlaze na praksu u američke tvrtke, rekao je Anđelinović te dodao da bi u znanstvene skupine uključili 500 studenata.

Jedan od najvećih američkih forenzičara i utemeljitelj analize mitohondrijske DNA Mitchel Holland sa Sveučilišta Penn State, koji je prije 23 godine među prvima u Hrvatskoj krenuo u identifikaciju žrtava Domovinskog rata, rekao je da je suradnja sa Splitom počela kroz forenzičke znanosti.

Bio je to početak jedne sjajne suradnje koja se, podsjetio je, nastavila širiti i na društveno-humanističko područje te područje medicine, građevine i arhitekture.

"Imamo početni kapital od pola milijuna kuna u kojemu uvelike sudjeluje Penn State, a iz kojega će se financirati programi iz radionica.

Neće to biti istraživački projekti, nego pretprojekti koji bi trebali pomoći u realizaciji glavnih s obzirom na to da želimo aplicirati i na EU projekte te na projekte koji su dostupni od američkih fondova", rekao je novinarima prorektor za međunarodnu suradnju Alen Soldo.

Sveučilište u Splitu potpisalo je s Penn State University sporazum o globalnom strateškom partnerstvu, čime je postalo njihov službeni predstavnik za ovaj dio Europe.

Također, dosadašnja suradnja kroz posjete naših studenata tom prestižnom američkom sveučilištu sada se institucionizirala i omogućuje razmjenu profesora i studenata, zajednički rad na projektima i osnutak zajedničkih studija, posebice u internetskom učenju.

Penn State je jedno od najvećih i najutjecajnijih američkih sveučilišta, ima oko 100 tisuća studenata te proračun oko pet milijarda dolara, od čega 800 milijuna izdvaja za znanost.

Radionice će trajati do 19. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:01