StoryEditorOCM
Dalmacijabranit će se sa slobode

Nastavak slučaja 'Lora': Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru ukinut istražni zatvor

15. ožujka 2017. - 15:13
lora_bungur17-150317

U nastavku suđenja Tomislav Duić i Emilijo Bungur branit će se sa slobode od optužbi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu tijekom 1992. godine.

Odluka je to Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu koje je istražni zatvor zamijenilo mjerom opreza za oba optuženika te se moraju svaka dva tjedna javljati u policijsku postaju na čijem području žive.

– U ovu odluku je uloženo toliko moga truda i truda našeg odvjetnika Vinka Burazera, to vam je jasno, pratili ste godinama ovaj slučaj. Ja sam sretna, ali ne mogu trenutno to niti iskazati jer sam na neki način otupljena svim tim. Meni je jasno da nama slijedi daljnja borba u ovom sudskom postupku i ja se nadam da će biti pravedna odluka i na kraju postupka. Iskreno se nadam tome. Ovo je oduzelo 16 godina života mojoj cijeloj obitelji. Ne znam je li itko svjestan što smo mi prošli u ovih 16 godina – kazala je za naš list Jagoda Bungur, supruga Emilija Bungura koja od prvog dana aktivno na sve moguće načine sudjeluje u poboljšanju položaja svog muža.

Tijekom objave odluke koju je pročitao sudacVladimir Živaljić koji predsjeda vijećem za ratne zločine u sudnici su bila i tri sina Tomislava Duića. Osjetljive obiteljske prilike su jedan od razloga zašto je Sudsko vijeće donijelo takvu odluku.

– Optuženi Duić ima tri sina u formativnom razdoblju o kojima se treba brinuti. Tomislav Duić i Emilijo Bungur proboravili su u istražnom zatvoru znatno vrijeme, a radi se o najstrožoj mjeri. Duić je u istražnom zatvoru 11 mjeseci, a Emilijo Bungur dvije godine i 3 mjeseca. Uzimajući u obzir sve te okolnosti i niz odredbi Zakona o kaznenom postupku, ova odluka je zakonita i pravilna – pojasnio je sudac Živaljić.

Nedostupan sudu

Nakon objave odluke, pravosudni policajci su odveli Duića i Bungura u zatvor na splitskim Bilicama gdje su se razdužili u najkraćem roku i otišli svojim obiteljima. Odluka o njihovu puštanju na slobodu došla je dvadeset dana nakon što je Ustavni sud odbio tužbu Emilija Bungura kojom se žalio na odluku splitskog suda o produljenju istražnog zatvora iz siječnja ove godine.

Ustavni sud je odbio tužbu navodeći između ostalog kako je Bungur bio nedostupan sudu dulje od deset godina te realno i nadalje postoji opasnost od njegova bijega i onemogućavanja nesmetanog odvijanja kaznenog postupka. Vijeće splitskog suda koje je ukinulo istražni zatvor procijenilo je da će mjera opreza javljanja policiji svakih 15 dana eliminirati takvu opasnost i za Bungura i za Duića. Oni su obojica uhićena nakon 11 godina bijega u kratkom razmaku.

Nakon pritvaranja su zatražili i dobili obnovu postupka za slučaj "Lora 1" u kojem su pravomoćno osuđeni, Duić kao zapovjednik VIC-a na osam godina, a Bungur kao jedan od stražara na šest godina zatvora. Osim za taj slučaj sudi im se i za "Loru 2", a slučajevi se razlikuju što se prvi odnosi na civilne zarobljenike, dok ih u drugom terete za smrt i mučenje ratnih zarobljenika.

Tijekom jutra, prije odluke o ukidanju istražnog zatvora održano je ročište na kojem su iskaz dala dva svjedoka, bivša vojna policajca koja nisu teretila ni jednog od dvojice optuženih. Suđenje se nastavlja polovicom svibnja za kada su pozvani novi svjedoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 09:13