Dalmacija Split

izija vuk magare

Priča koja pokazuje svu bešćutnost države: nogometaš za 'siću' kupio luksuznu kuću, a vlasnici koji su nasjeli na priču o manjim kamatama izbačeni su na ulicu

izija vuk magare
Cijeli postupak je proveden na traženje austrijske zadruge Raiffeisenbank St.Stefan-Jagerberg-Wolfsberg koja je pokrenula ovrhu, a čiji predstavnici i odvjetnici jučer nisu došli u Slatine

Bivšeg nogometaša Osijeka i Dinama Mirka Lulića Općinski sud je u utorak uveo u posjed kuće od 420 kvadrata sa dva stana i šest apartmana s pogledom na more u Ulici bana Jelačića u Slatinama koju je prije devet godina kupio na javnoj dražbi.

Sud je istovremeno iz atraktivne nekretnine deložirao njene biše vlasnike – supružnike Zdenku i teško bolesnog Tihomira Rogića, koji je zadnjih godina doživio nekoliko moždanih udara, a njihov namještaj radnici su tijekom cijelog jutra prebacivali u kamion.

Cijeli postupak je proveden na traženje austrijske zadruge Raiffeisenbank St.Stefan-Jagerberg-Wolfsberg koja je pokrenula ovrhu, a čiji predstavnici i odvjetnici jučer nisu došli u Slatine.

Zato su tamo, uz Mirka Lulića i Zdenku Rogić, koja se nada da će se jednog dana vratiti u kuću koju i dalje naziva svojom, bili njihovi odvjetnici Eduard Sušac i Doris Košta, te trojica policajaca.

Pršut, teletina i parfemi

Zdenka Rogić kaže da je Lulić njenu kuću kupio na dražbi koju je vodio ovršni sudac Stipe Masle u vrijeme kada mu je tajnica bila Vanja Sunko, te da je na ročištu ponudu za kupnju dao Dušan Sabljić, tada poznat kao vlasnik caffe bara "Modesty", i to u ime Lulića čiju je imao punomoć.

Iako USKOK-ova optužnica protiv Sunko i Sabljića, prema dostupnim podacima, nije uključila ovaj slatinski slučaj, napomenimo da je Sunko u listopadu prošle godine pred riječkim Županijskim sudom priznala da je od 2005. do 2011. godine od Sabljića primala mito, i to ljetovanje za njenu obitelj na Bolu na Braču, pršut, svježe teleće meso i skupi parfem.

Zauzvrat ga je obavještavala o prodaji nekretnina kod suca Masle, odgađala je postupke, uništavala je dostavnice, obavijesti o dražbi nije postavljala na oglasnu ploču, a zatim bi Sabljić kupio nekretnine ili bi za njih našao drugog kupca. Tako se s USKOK-om nagodila u zamjenu za kaznu od 20 mjeseci zatvora. S organima gonjenja prethodno se nagodio ugostitelj.

- Kad su u pitanju ovrhe koje pokreću zadruge, kao kupac se uvijek javljala jedna osoba, koja je ustvari posrednik i koja uz nečiju pomoć pratila koje su nekretnine na tržištu. Dobra nekretnina se mogla dobiti i za osminu cijene. No, uvijek bi ih kupovao na ime neke druge osobe, jer bi kupovina više od dvije nekretnine u roku jedne godine bilo obavljanje djelatnosti, pa bi se porezno mnogo strože tretiralo. Tako je "pala“ i ova kuća. Ono što je tragedija sustava i Ovršnog zakona da stvaraju socijalne slučajeve. Ova kuća vrijedi najmanje četiri milijuna kuna, a prodana je za milijun kuna - kazala nam je odvjetnica Doris Košta.

Zdenka Rogić nam je ispričala i kako se njen kuća našla pod ovrhom austrijske zadruge, a prenosimo tek dio njenog opsežnog izlaganja.

Radi boljeg razumijevanja pokušali smo ublažiti njen "pravni jezik“ na kojem inzistira i koji je usavršila tijekom svoje višegodišnje sudske borbe:

- Imali smo kredit u Splitskoj banci s 10 posto kamata, koji smo podigli da bismo uredili šest apartmana. Htjeli smo da se od njihova iznajmljivanja naše troje djece može solidno školovati i živjeti. Zatim su nam posrednici austrijske zadruge na kavi u nekom kafiću u Splitu ponudili da tu obvezu otplatimo drugim kreditom s manjom kamatom, od šest posto. Tada nismo znali da se radi o zadruzi koja je bila osnovana da bi u Austriji davala zajmove svojim zadrugarima za kupnju strojeva, jer je koristila isti logo kao istoimena banka.

Prikazali su da smo ugovor potpisali u Austriji jer nisu imali dopuštenje HNB-a da posluju u Hrvatskoj. S direktorom Augustom Walterom smo dogovorili godinu dana počeka otplate, a onda su nam svakog kvartala podizali kamatu i o tome nas nisu obavještavali. Od sto tisuća eura kredita otplatili smo 30 tisuća…

Mirko Lulić, koji je prisustvovao tijekom cijele deložacije, nije nam htio ništa kazati.

'Plaća se kap po kap da zavara Poreznu'

Ovdje je interesantno da je uplatitelj strogo vodio računa da u roku trideset dana u kojem je morao uplatiti kupovninu, svaki drugi dan uplaćivao oko 70 tisuća do 90 tisuća kuna, kako ne bi prešao famoznu cifru od 105 tisuća kuna jer bi takva transakcija bila predmet nadzora Porezne uprave u vezi s pranjem novca - rekla nam je odvjetnica Košta.

Naslovnica Split