Dalmacija Split

SVESTRANA ZVIJEZDA

Junakinja Stella: Dođite na moju prvu izložbu fotografija

SVESTRANA ZVIJEZDA

– Bit će to najbolja proslava rođendana koju možete zamisliti – smije nam se Stella Matulić, od ponedjeljka punopravna 20-godišnjakinja, pozirajući našem fotografu u svojoj omiljenoj modnoj kombinaciji – karataškom bijelom kimonu. Svoj mali jubilej, ulazak u dvadesete, koje će, kaže nam, biti urnebesne, obilježit će prvom samostalnom izložbom fotografija koja se otvara večeras (ponedjeljak), u 20 sati, u Pinakoteci crkve Gospe od Zdravlja. "Stellinih 20" jedan je od onih događaja koje stanovnici grada pod Marjanom ne bi smjeli propustiti, jer ovu djevojku sa sindromom Down zaista vrijedi upoznati. Osim što voli fotografirati, Stella je već treću godinu zaredom državna prvakinja u parakarateu, a posljednji put joj je pošlo za rukom okititi se zlatnim odličjem u listopadu prošle godine.

– Nakon završene fotografske radionice u mojoj udruzi "Sindrom Down 21" Split, jednostavno sam se zaljubila u fotografiju i fotoaparat. Prvi mi je, kada sam bila u trećem srednje, kupio brat Ante, pa sam rado fotografirala, ali sam ga više puta gubila – nestašno se smije. Voli, kaže nam, varoške kamene kuće, što starije, to bolje... Nije joj problem zaviriti u skrivene dvorove, preskočiti ogradu, spremna je na sve za dobru fotografiju.
 

Nema predaje

– Volim i prirodu, more, otoke... Sve me zanima, ulice i ljudi, posebno djeca... Ove zime bila sam i na Mosoru... Gledala sam o fotografiji na televiziji i strašno mi se svidjelo – objašnjava nam vukući vodu stalno na svoj mlin.
– Treniram karate već četiri godine! Četiri! Imam crveni pojas, narančasti sam preskočila, treniram tri puta tjedno – sad je već zadivljeno gledamo i baš kada želimo reći "svaka čast, mlada damo", dometne nam da i volontira!
– Ma di volontiraš?
– A u crkvi, pa di ću! Radim sve što treba. Gospe od Zdravlja druga mi je kuća. Zato ću na izložbi prodavati fotografije i dio ću dati svojoj župi! – ponosna je.
– A što ćeš s preostalim dijelom? – ne da ni nama vrag mira.

– Dio ću dati udruzi, a dio svome klubu, karate klubu "Zanshin". I još želim reći mladima da se nikada ne predaju, neka dođu na moju izložbu, i vidjet će kako ja to mogu i dobro radim – opet nas je ostavila bez riječi. Srećom, na izložbi će biti predstavljeno šezdesetak fotografija, pa ako se pokažete, dragi sugrađani, široke ruke, Stelli će to biti vjetar u leđa da se potrudi i do iduće korizme upusti se u još neki kreativni posao, za koji možda još uvijek ni ne zna da ima talenta.

 

Naslovnica Split