Dalmacija Split

žalba tužiteljstva

Splitski sud će do kraja tjedna odluka hoće li se Borojević braniti sa slobode

žalba tužiteljstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u ponedjeljak je uložilo žalbu na odluku suca istrage Županijskog suda Davora Svaline da Čedomiru Borojeviću (54), koji je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva uhićen na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići i potom pritvoren u istražnom zatvoru, odredi jamčevinu u iznosu od 30 tisuća eura, doznaje se u tužiteljstvu.

O žalbi tužiteljstva koje smatra da Borojević ne bi trebao biti pušten uz jamčevinu splitski će Županijski sud odlučivati narednih dana, a rješenje bi, kako se očekuje, trebali donijeti do kraja tjedna.

Umirovljeni kapetan bivše JNA Čedomir Borojević je prije mjesec dana kazneno prijavljen da je kao zapovjednik patrolnog čamca izdao zapovijed da se napadne Šibenik. U tom je napadu bila počinjena velika materijalna šteta na zgradama, katedrali i drugim spomenicima kulturne baštine, a nekoliko je ljudi bilo ozlijeđeno. Uhićen je u četvrtak na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići s Crnom Gorom i to temeljem raspisane potrage Policijske uprave šibensko-kninske.

Predmet je ustupljen splitskom tužiteljstvu koje je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Borojevića te su zbog opasnosti od bijega tražili određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Neslužbeno se doznaje, da je Borojević tijekom ispitivanja priznao kazneno djelo za koje ga se sumnjiči, a osim njega za isto nedjelo prijavljena su još dvojica visokopozicioniranih pripadnika nekadašnje vojske od kojih je jedan Slobodan Rajčević, a obojica su u bijegu.

Naslovnica Split