StoryEditorOCM
DalmacijaOd Gospe do Gospe

Križni put grada Splita prošli i roditelji tri biološka sina i još troje udomljene djece: Želimo ih motivirati da sudjeluju u životu Crkve, a plodovi se već vide

7. travnja 2017. - 22:43
procesija_gospe13-070417.JPG

Križni put grada Splita, poznat i kao "Od Gospe do Gospe", tradicionalna je korizmena pobožnost koja se 25. godinu za redom održala u petak poslijepodne. 

Dva dana prije blagdana Cvjetnice kojom započinje Veliki tjedan, nekoliko stotina građana krenulo je od crkve svetoga Frane na dnu Rive, preko Šperuna do Vidilice, obilazeći marjanske crkvice, pa sve do Gospe od sedam Žalosti na Kašjunima, gdje je po završetku Križnog puta slavljena Sveta misa.

Žarko Relota, župnik samostana Sv. Frane, smatra kako ova lijepa tradicija može poslužiti kao ozbiljna priprema uoči najvažnijeg katoličkog blagadana.

- Mogu posvjedočiti da u ovih sedam godina koliko sam tu naši vjernici sve pobožnije sudjeluju sve osjećajnije doživljena, da ljudi ne dolaze zbog šetnje na Marjanu već dolaze da bi doista u molitvi, od crkvice do crkvice, pratili Gospodina u njegovu Križnom putu – kazuje nam župnik fra Relota, otkrivši kako je ovogodišnji križi put posvećen ciljano posvećen obiteljima, a molitve su izričito vezane za očinstvo i majčinstvo.

- Pomozi Bože roditeljima otkriti njihovo uzvišeno poslanje, da po tvojoj svetoj muci steknu nepropadljivo imanje. Blagoslovi očeve, Rastresi srca očevima i osvijesti im ulogu hranitelja i poglavara obitelji. Svrni pogled na sve majke, učini ih medemima ljubavi i života u hodu za tobom - riječi su kojima je višesatni “Križni put oca i majke”, nastao po tekstu časne sestre i vjeroučiteljice Marine Šimić, započeo don Miroslav Vidović, generalni vikar, koji je i nosio križ od samostana do prve postaje.

Iz nadbiskupije su angažirali župnike da im za svaku od 14 postaja Križnog puta pronađu po jednu obitelj, gdje bi otac nosio križ, a majka čitala molitvu.

- Ovo je jedna lijepa tradicija i zadovoljstvo nam je što kao mlada obitelj imamo priliku biti dio ove pobožnosti. Štujemo Križni put, jer to je najbolji način da iskustimo djeličak patnje, kako bi cijenili ono što je Isus za nas napravio – smatraju Nikolina i Ante Bekavac s Meja, a pozivu su se odazvali i njihovi susjedi, Andro Krstulović Opara s obitelji.

Jednu od dionica preuzeli su Ivanka i Željko Dabro s Kocunara, roditelji tri biološka sina i još troje udomljene djece.

- Želimo ih svojim primjerom motivirati da sudjeluju u životu Crkve, te da tu stvorenu naviku kasnije prenesu na svoju djecu. Plodovi se već vide, jer naša djeca izrastaju u pozitivne i nadahnute ljude, koji to šire i na svoje okruženje – kazali su nam Ivanka i Željko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:22