Dalmacija Split

PIJANI MILIJUNAŠI

Može li bizarnije? 'Ekran' godinama ubire novac bez ugovora, a u Banovini ne znaju da je kino na Bačvicama gradsko!?

PIJANI MILIJUNAŠI
Bilo je i onih koji su jednostavnim uvidom u zemljišne knjige primijetili da je Grad vlasnik parcele na kojoj se nalazi ljetno kino, pa su išli u Banovinu tražiti dozvolu za održavanje manifestacija, a onda su ih tamo blijedo gledali...

Da je kome imati koji kvadrat viška na Bačvicama i živjeti od rente, a?

Četvorni metar zemljišta, ako je građevinsko (pa i da nije, nije GUP sveto pismo, pokazalo se puno puta) na toj prestižnoj lokaciji doseže i tisuću eura, a kvadrat stambenog prostora i nekoliko puta više. Sad zamislite da jednoga dana, sasvim slučajno, doznate da ste vlasnik 7014 četvornih metara na Bačvicama. Koji bi to jackpot bio!

I to ne bilo gdje na Bačama, nego na lokaciji uz more, na njoj šumica, dvorište, kuća, stambena zgrada, pomoćni objekt... I da tu vašu nekretninu godinama besplatno koristi netko drugi i, povrh toga, iznajmljuje je trećima, i od toga ubire lijep novac?

Što biste, stvarno, napravili da doznate da ste "jedan kroz jedan" vlasnik takve enormno vrijedne parcele? Vrte nam se razni scenariji po glavi, ali jedno je sigurno - nitko normalan ne bi pustio da prođu mjeseci i godine, a da ne poduzme ništa po tom pitanju.

E pa, Grad Split ima takvu jednu parcelu i to na adresi Šetalište Petra Preradovića 6. U pitanju je katastarska čestica 9788/1, a iza nje se krije Ljetno kino "Bačvice". Iako je Grad, dakle, stopostotni vlasnik te nekretnine, već godinama se potpuno nezainteresirano, manirom pijanog bogataša odnosi prema tom svom posjedu i dopušta privatnoj tvrtki "Ekran" da koristi 7014 javnih kvadrata i iznajmljuje ih drugima.

Već punih 10 godina prostor kina iznajmljuje se organizatorima Mediteran Film Festivala, a posljednjih godina tamo su se počele odvijati i druge manifestacije poput "Gourmet festivala", "Hmeljeva", pa čak i vjenčanja. Cijena unajmljivanja terena na Bačama je, kako neslužbeno doznajemo, 4000 kuna po danu. Mi smo "ugrubo" izračunali da je "Ekran" lani utržio oko 100.000 kuna od zakupaca ljetnog kina, ali budući da nam iz te firme na telefonske pozive ni opetovane e-mailove nisu odgovorili, možemo samo nagađati koliko su uprihodili. Jedno je sigurno - Grad od toga nije dobio ni lipe.

Informaciju da "Ekran" navodno bez ikakve naknade i ugovora koristi gradski prostor i da na njemu lijepo zarađuje (ne samo od svoje osnovne djelatnosti), naša redakcija je zaprimila prije gotovo godinu dana i već tada smo u Banovinu uputili pitanje na temelju čega privatna tvrtka koristi tu javnu nekretninu. Odgovor smo dobili tek prošloga tjedna, i to nakon što smo bili primorani iskoristiti zakonsko pravo na pristup informacijama.

Ukratko, lokalna vlast nema dokument kojim se "Ekranu" ugovorom ili koncesijom odobrava korištenje Kina "Bačvice". Da takav ugovor nikada nije vidio, potvrdio nam je Siniša Kuko, pročelnik za kulturu, kao ni Ivica Pavić, dugogodišnji pročelnik Službe za poslovne prostore.

- Ne posjedujem navedeni dokument. Zatražili smo od "Ekrana" da nam dostavi bilo koji dokument na temelju čega koristi navedeni prostor. Ako se ogluši, Grad će poduzeti aktivnosti na zaštiti svoje imovine - istaknuo je Pavić.

Upitan da komentira kako je uopće moguće da Grad godinama, bez pravnog temelja, dopušta da privatna tvrtka koristi i komercijalizira tuđi prostor, lokalni "ministar imovine" ustvrdio je kako nije bilo političke volje da se to riješi.

Kazao nam je i kako se "Ekran" poziva na neku staru odluku Gradskog vijeća, ali nije precizirao iz kojega doba, te je objavio da se po tom pitanju sastao s Majom Munivranom iz Službe za kulturu.

- Uvijek je sporno to vlasništvo nad kinima. "Ekran" je sljednik nekadašnjeg "Kino poduzeća" i to je sve dosta komplicirano - dodao je pročelnik i potvrdio kako je u zemljišniku, što se tiče vlasništva, situacija jasna - ljetno kino pripada Gradu.

A dok se sve to ne "razoputi", u blagajnu kinematografske kompanije koja se sve više bavi iznajmljivanjem nekretnina i dalje će se slijevati novac od najma gradskog prostora.

- Mislili smo da je "Ekran" vlasnik kina na temelju koncesije i njima smo platili najam za "Gourmet festival". Budući da je trajao 24 dana, imali smo popust i, koliko se sjećam, platili smo najam manje od 50.000 kuna - kazala nam je Martina Radovčić, organizatorica manifestacije.

Bilo je, doznajemo, i onih koji su jednostavnim uvidom u zemljišne knjige primijetili da je Grad vlasnik Kina, pa su išli u Banovinu tražiti dozvolu za održavanje raznih manifestacija, a onda su ih tamo blijedo gledali... Niz opomena državnih revizora da utvrde stvarno stanje imovine kojom upravljaju i raspolažu gradski oci očito nisu ozbiljno shvatili.

Direktorica bez odgovora

Dugogodišnju "Ekranovu" direktoricu Snježanu Kuzmanić pitali smo da nam pokaže ugovor na temelju kojeg koriste prostor ljetnog kina i daje ga u podnajam, te time dodatno zarađuje. Zanimali su nas i kriteriji i cijene po kojima se može unajmiti taj prostor, tko ih je propisao i koliko godišnje zarade od toga. Odgovor još čekamo.

Naslovnica Split