Dalmacija Split

25. GODIŠNJICA

Otkriveno spomen-obilježje petorici poginulih: 'Tom pobjedom usmjerili smo daljnji tijek rata'

25. GODIŠNJICA

U znak sjećanja na petoricu poginulih pripadnika Prve samostalne satnije 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, u nekadašnjoj vojnoj bazi Žrnovnica u petak je otkrivena spomen-ploča s imenima poginulih za slobodu Hrvatske.

To su Marko Čavlina, Milan Sičenica, Marinko Zorić, Mladen Mijić i Denis Škopljanac koji su poginuli u travnju 1992. godine na Stolovima.

Spomen-ploču postavila je Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UBDDR) Sveti Jure Žrnovnica u okviru obilježavanja 25. obljetnice velike pobjede Hrvatske vojske na Stolovima.

Obilježje je otkrio pukovnik Vinko Barbarić, danas predsjednik Udruge, a u to vrijeme zapovjednik Prve samostalne satnije.

- Spriječili smo prodor neprijateljskih snaga koje su činili četnici i JNA, na lijevu obalu Neretve i tako, kako piše u vojnim dokumentima, pobjedom usmjerili daljnji tijek rata na Južnom bojištu. Uspjeli smo bez pomoći ostalih postrojbi koje su se privremeno povukle, odbaciti višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, a za naš uspjeh zaslužna je i vojska anđela koju nam je s neba poslao Sveti Jure, jer se završnica bitke dogodila baš na blagdan sv. Jure 23. travnja 1992. godine – kaže Vinko Barbarić, odajući počast pripadnicima postrojbe koji su poginuli u toj bitci za slobodu Hrvatske. Za sve njih služena je i sveta misa koju je vodio mornarički kapelan don Branimir Projić.

Naslovnica Split