Dalmacija Split

maratonska skupština

Smijenjen stečajni upravitelj hotela 'Marjan', ogorčeni radnici demonstrativno napustili sud: Kerume, ne diraj nam Miletića!

maratonska skupština

Smjenu Zorana Miletića s funkcije stečajnog upravitelja propalog hotelijerskog poduzeća "Adriatic“ u čijem je portfelju hotel "Marjan" izglasale su tvrtke koje su u vlasništvu Željka Keruma ili su povezane s njim, te rovinjska "Adris Grupa", jučer poslijepodne na Trgovačkom sudu, na samom kraju Skupštine vjerovnika koja je trajala punih šest sati.

Radi se o tvrtkama "Moj market“, koja drži 90 posto dionica "Koteksa“, i koja je prema Kerumovim ranijim izjavama i dalje u njegovom vlasništvu iako su u sudskom registru upisane druge osobe, zatim o "Saporu“, glavnom izvođaču radova na "Marjanu“ na čijem je čelu Kerumov nećak Igor Sapunar, te tvrtki "Kerum" koja je vodila istoimeni propali trgovački lanac. Nisu predložili tko bi trebao biti novi stečajni upravitelj.

Zbog izglasane smjene iz sudnice su demonstrativno izašli Ante Ledenko, Milan Biuk, Jakov Močić, Marija Vuković, Enes Čaušević, Tomislav Juričević i Jozo Šušnjara, svi redom bivši radnici "Adriatica". Odbili su potpisati i zapisnik sa Skupštine vjerovnika.

Uz njih su protiv smjene stečajnog upravitelja bili su Maja Klemen, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika koja zastupa Poreznu upravu, zatim tvrtka "Gilan" koja je vršila nadzor radova na "Marjanu“ u vrijeme kada je Kerum bio vlasnik tog nesuđenog visokokategornika na Zapadnoj obali i stečajna masa "Vukadin" koje zastupa odvjetnik Mladen Vujčić.

Prijedlog za Miletićevu smjenu u ime "Mog marketa“ dao je odvjetnik Mislav Polić, kojega je poslije toga bilo strah izaći iz suda. Rekao je da mu je netko od radnika zaprijetio, te da vjeruje da će ga istući. No, te navodne prijetnje nije čuo niti sudac niti drugi vjerovnici.Zahtjev za smjenom stečajne uprave Polić je obrazložio svojim nezadovoljstvom zbog velikih sudskih troškova koji su nastali kada je Miletić pokrenuo tužbe kojima želi osporiti postojanje tražbina tvrtki Sapor, Kerum, "Town“, bivše "Kerum trgovine“ koja je nakon blokade "Keruma“ nakratko preuzela vođenje trgovačkog lanca, te Anke Kerum, biše supruge bivšeg poteštata.

Unatoč svemu navedenom, Miletić je sa Skupštine vjerovnika izišao zadovoljan, što je otkrivao smiješak na njegovom licu.

- Dok su radnici za mene, a krupni kapital protiv mene, ja sam sretan čovjek – bilo je sve što je htio reći.

Napomenimo da je to jedan od rijetkih slučajeva da radnici podržavaju stečajnog upravitelja.

Ipak, na kraju će eventualnu odluku o njegovoj smjeni donijeti stečajni sudac Paško Bačić. U roku osam dana će se znati hoće li doći do promjena u stečajnoj upravi i tko bi novi eventualno mogao doći na to mjesto.


Hotel dobio račun za radove na gradskim vrtićićima?

Tijekom šest sati, koliko je trajala Skupština vjerovnika, bilo je burno u velikoj sudnici, a u jednom trenutku je Miletić otkrio da je došao do saznanja da su neke tvrtke "Adriaticu" fakturirale račune za radove koje su izveli na nekim kućama u Splitu.
Navodno se radi o Kerumovoj kući na Mejama, te na uređenju gradskih vrtića koje je Kerum otvorio u svome gradonačelničkom mandatu.

Igor Sapunar kaže da mu kao odgovornoj osobi "Keruma“ i "Sapora“ nije jasno o čemu kooperanti govore.

- Sasvim je razvidno da se ovaj stečajni postupak odvijao na štetu društva "Adriatic u stečaju" jer su se gomilali troškovi za bespotrebne parnice radi osporavanja ovršnih isprava.

To je ujedno preplašilo i udaljilo sve potencijalne kupce hotela. Zbog toga smo bili primorani reagirati i predložiti smjenu stečajnog upravitelja – zaključio je Sapunar.

 

Naslovnica Split