StoryEditorOCM
DalmacijaDAN SREDNJIH ŠKOLA

Srednjoškolci: Kažu da fali mesara, al' mi bismo u gimnaziju

13. svibnja 2017. - 16:20

Trg Gaje Bulata u subotu je ugostio "Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije 2017. godine", gdje su sudjelovale sve škole naše županije sa svojim informativnim štandovima, ali i popratnim zabavnim programom za koji su upravo bili zaduženi njihovi učenici.

Bila je to prilika da budući srednjoškolci dobiju korisne informacije kako bi se odlučili, riješili nedoumice ili učvrstili svoju želju o upisu u jednu od naših srednjih škola.

– Došla sam doznati kakav program imaju splitska IV. i V. gimnazija. Učenici na štandovima su mi rekli da je razlika samo u profesorima i da su svi susretljivi. Najbitniji mi je program da postignem što bolji uspjeh na državnoj maturi – otkrila nam je još uvijek neodlučna Antoneta Vuteša, osmašica iz OŠ "Marjan", koju smo zatekli dok se šetala među štandovima noseći u ruci hrpu brošura.

– Došao sam zbog kćeri koja nije sigurna što želi, pa i mi imamo neke upitnike, tako da smo htjeli vidjeti što sve ima i kakve su mogućnosti u različitim školama. Vjerojatno će se upisati u gimnaziju koja će joj dati prostora da se poslije profilira – kazao nam je otac Ante, koji nema zamjerki na bodovanje i postupak upisa u srednje škole.

Iz prve ruke su se informacije mogle dobiti i od profesora iz tih škola, pa je tako, primjerice, boje Srednje škole "Braća Radić" Kaštel Štafilić, koja uglavnom ima strukovna četverogodišnja i trogodišnja zanimanja, branila profesorica Darija Maljković.

– Nažalost, ne postoji veliko zanimanje za neke struke kao što su, primjerice, mesari, a oni se zapošljavaju još dok idu u školu, zarađuju i samostalni su. Veliki interes postoji za agroturističke tehničare i tehničare biljne proizvodnje jer danas sve više ljude otvara svoja obiteljska gospodarstva i male pogone pa im trebaju takve diplome – naglasila je profesorica, a svoju je školu pohvalila Tamara Dabro, trećašica na smjeru za tehničare nutricioniste.

– Program i profesori su odlični, imamo puno praktične nastave, namjeravam i upisati studij nutricionizma. Mislim da je naša škola prilično dobar odabir – poručila je Tamara, a svoju školu nahvalila je Ozana Franović, učenica IV. gimnazije "Marko Marulić", objasnivši nam da nije toliko teška koliko se često misli, iako treba puno učiti, te je naglasila da imaju razne dodatne programe, kao što je školski zbor.

Pozivu da u Splitu predstave svoje obrazovne programe odazvale su se, primjerice, srednje škole iz Imotskog, Sinja, Trogira, Omiša i s naših otoka.

Cijelu manifestaciju je organizirao Upravni odjel za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa splitskim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskom Obrtničkom komorom.

– Želimo da naše ustanove idu prema onima zbog kojih postoje, a to su učenici. Ovakvim izravnim kontaktom najbolje se mogu razjasniti neke nedoumice. Školama je to također prilika da se predstave široj javnosti, a imaju se čime ponositi – istaknuo je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela, i najavio kako će ta manifestacija postati tradicija te će se održavati svake godine.

Nije tajna da naši učenici hrle u gimnazije i samo određena strukovna zvanja, dok postoji cijeli niz deficitarnih zanimanja, posebno onih trogodišnjih, koja su iznimno tražena i prilično dobro plaćena u zemlji i inozemstvu. Na štandu splitskog Područnog ureda HZZ-a uočili smo popis takvih obrtničkih zanimanja koja su stipendirana ove školske godine.

Na listi su automehaničari i srodna usmjerenja, bravari, dimnjačari, elektroinstalateri, kao i instalateri grijanja i klimatizacije i kućnih instalacija, vodoinstalateri i plinoinstalateri, galanteristi, fasaderi te krovopokrivači. Među deficitarnim zanimanjima su i stolari, tesari i krojači, te konobari, kuhari, mesari, pekari i slastičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:59