StoryEditorOCM
Dalmacijasmrt fašizmu!

Na Rivi se zapjevalo 'Po šumama i gorama'!: 'Split se riješio Hitlera i Mussolinija, ali i Miloševića, a kad se braniš onda je pobjeda duplo sjajnija'

23. lipnja 2017. - 00:55

Glazbena proslava povodom "Dana antifašističke borbe", prva takve vrste od kad je samostalne Hrvatske, održana je večeras u Splitu bez incidenata. Tek manje prigovore prolaznika koji su sebi psovali u bradu, nadglasale su mahom partizanske, ali i domoljubne i zabavne pjesme.

Posebnost je bio nastup antifašističkog zbora "Praksa" iz Pule, koji su posebno za ovu priliku obradile i "Oj Mosore, Mosore".

- Organizator nije mogao pronaći zbor koji u Hrvatskoj izvodi "Bella ciao", što je žalosno. Oduševljena sam što se u Splitu ovo događa, iako su nam svi rekli da nismo normalni i da bi nam nešto moglo doletjeti u glavu. Upravo suprotno, sve je prošlo odlično. Organizator je inteligentno spojio priču antifašističke borbe i domovinskog rata, mada teško je staviti definitivan znak jednakosti između ta dva rata – kazala nam je voditeljica "Prakse" Edna Jurcan, čije članice su zapjevale i "Padaj silo i nepravdo", "Mitraljeza" i "Po šumama i gorama".

Povorka, koju je pratio veći broj policajaca i zaštitara, krenula je ispred zgrade HNK "Lijepom Našom" koju je izveo puhački orkestar "Biranj" iz Kaštel Lukšića, a završila na središnjoj pozornici na Rivi gdje su nakon pozdrava "Smrta fašizmu, a sloboda narodu" zapjevale i umirovljenice iz zbora "Marineta", te sastav "Fortuna".

- Split se riješio Hitlera i Mussolinija, ali i Miloševića čija politika je također imala sve elemente fašizma, ako nas još netko bude gnjavio riješit ćemo se i njega. Oba rata bila su pravedna i oslobodilačka, protiv zaustavljanja okupacije i građanskih sloboda. Ti ratovi su bili grubi, ali ponosimo se pobjedom u oba rata, jer kad se braniš onda je pobjeda duplo sjajnija - rekao je organizator Ranko Britvić, predsjednik udruge 'VeDRA', a na upit novinara da komentira LGBT zastavu duginih boja koja se pojavila u povorci, poručio je kako nema ništa protiv jer "upravo za slobodu borili su se i naši preci".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:12