StoryEditorOCM
Dalmacijaosvježen vozni park

'Split parking' dobio nova vozila: u paukovoj mreži odsad će se naći i smartovi

12. srpnja 2017. - 18:11

Četiri nova specijalna vozila - pauka tvrtke "Split parking" od danas su na splitskim ulicama.

Četrdeset centimetara su kraća od dosadašnjih, što im omogućuje veću pristupačnost, te su pogodniji i povoljniji za vožnju gradom, nosivost same dizalice je veća u odnosu na prije, tako da mogu pristupiti i težim vozilima koje će od sada premještati s većim krakovima. Iz "Split parkinga" napominju kako će se na ovakav način povećati njihova efikasnost na splitskim ulicama.

– Bitno je naglasiti da smo do sada imali šest vozila prosječne starosti devet godina. Ta će se vozila prodati na javnom natječaju, tako da ostaju ova četiri kamiona. Novi pauci će biti puno prepoznatljiviji sugrađanima, jer su označena znakom "Split parkinga" – pojašnjava Marko Bartulić, direktor te komunalne tvrtke.

Velika dizalica moći će podizati osobna vozila s većih udaljenosti, dok "ruka" s bližih lokacija može uklanjati kombi vozila i terence, a novost je da će se s ulica moći uklanjati i automobili marke smart, što će razveseliti dio građana koji su ukazivali na neravnopravnost u pristupu prema nepropisno parkiranim automobilima.

Od veljače se promijenio način rada pauk službe na području grada, pri čemu su 2016. odradili više od 16.000 premještanja, a s novim vozilima predviđaju između 11.000 i 12.000 intervencija.

– U redovnom radu više ne ulazimo u unutarnje ulice po kvartovima, to isključivo radimo po pozivu građana i kotarskih vijeća. Prioriteti su nam pješačke zone, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom, autobusne postaje i ostala mjesta gdje je potrebno uvesti red. Sama vozila troše manje i učinkovitija su, tako da vjerujemo da ćemo i mi biti efikasni – kaže Bartulić.

"Pauci" su nabavljeni posredstvom javnog natječaja, najpovoljnija ponuda je bila "Erste leasinga", a njihova vrijednost je nešto više od 3 milijuna kuna, što će se otplatiti tijekom pet godina.

– Izračunali smo da smo kroz pet godina potrošili 800 tisuća kuna na servisiranje starog voznog parka, dok je s ugovorom uz nabavu novih vozila definirano petogodišnje jamstvo i servis, a i sama mjesečna rata je manja nego što smo prije plaćali. Iznimno smo zadovoljni s ovim poslom, kako je sve uključeno u samu cijenu, lakše nam je planirati buduće troškove – napominje direktor "Split parkinga".

No, najveći problem ove komunalne tvrtke još uvijek je nedostatak parkirališnih mjesta koja bi ponudili vozačima.

– Naš prioritet je izgradnja 2500 parkirališnih mjesta. Imamo potrebnu dokumentaciju, osniva se i tijelo čiji će članovi koordinirati i ubrzavati početak tog projekta kako bismo što prije imali prve nove garaže vrlo skoro realiziraju – ističe Bartulić.

Pametno parkiranje

– Brendiranjem na samom prrednjem dijelu vozila istaknuli smo naziv aplikacije "smart parking sistem" koja će omogućiti traženje slobodnog mjesta i jednostavnije plaćanje usluga preko kreditnih kartica ili sms-om, kao što je bilo do sada. Uz to će građani moći aplikacijom pozvati pauk u situacijama kada im je potrebna naša intervencija – naglašava čelnik "Split parkinga".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:53