StoryEditorOCM
DalmacijaDVOJBENe PORUKe

Kako nas lažu reklame po gradu: ni Bolt ne bi od luke do 'Jokera' stigao za 10 minuta pješačenja!

21. rujna 2017. - 09:35
reklame

Da reklamne ploče trgovačkih centara imaju ljudske osobine, utjelovio bi ih kakav prgavi mulac kojeg turisti slučajno sretnu na ulici i pitaju za smjer, a on ih namjerno pošalje u potpuno pogrešnom smjeru.

Hihoće se s rukom na ustima dok ih gleda kako odlaze niz ulicu, jer naivno vjeruju da će za dvije minute lake šetnje od Poljuda doći do "Jokera".

E, upravo takve su one reklame na rasvjetnim stupovima što ih vidite na svakom koraku. A titula glavnih mangupa u razredu odlazi oglasima spomenutog trgovačkog centra, jer osim što se zezaju sa zbunjenim turistima, čak ih usmjeravaju i kontra svim prometnim regulama.

Provjerava li itko kakve se poruke lijepe po stupovima javne rasvjete na Brodarici i šire ili netko stvarno može, primjerice, iznad znaka za zabranjeno skretanje postaviti natpis da se baš tamo skrene? Teško nam je povjerovati da je riječ o propustu, jer onaj tko ga je postavljao, nakačio ga je tik iznad službene prometne signalizacije.

A u Gradskoj luci, pored kolodvora, naći ćete kante za smeće s natpisima da je "Joker" udaljen 10 minuta pješice. Misle li kreativci dok osmišljavaju ove putokaze da je jedini turist u našem gradu u potrazi za novim krpicama Usain Bolt?

Kad smo se već njega dotaknuli, evo jedan "Jeste li znali" - pet kilometara na sat prosječna je brzina hoda pješaka, a cestovna udaljenost od kante u luci pa do šoping-meke je 2,17 kilometara. Dakle, normalnom čovjeku treba oko pola sata.

Onomad je Bolt trčao 44,72 kilometra na sat, pa možda i nismo u pravu kada kažemo da su sve reklame problematične, jer, vodeći se "Jokerovim" smjernicama, Jamajčanin bi ipak stigao za predviđeno vrijeme.

Nemojte nas krivo shvatiti, nisu marketinški magovi Kerumova objekta jedini kojima matematika nije jača strana. S njima se na dopunskoj nastavi druže i kreativci iz drugih šoping centara, jer očito je postao trend "vrtjeti" kilometražu kao da prodaju polovni mercedes.

A satove zemljopisa preskakali su i stručnjaci iz Karlovačke pivovare koji reklamiraju kontinentalne proizvode kao dalmatinske:

"Think local, drink local" ilitiga "Misli lokalno, pij lokalno". Dobrano su rastegli definiciju "lokalnog". Plakat je to što krasi Ulicu Domovinskog rata, a susjed mu je "Bauhausov" oglas smješten pokraj nadvožnjaka na Pujankama.

Obavještava kako je trgovina na adresi Put Mostina 10 udaljena samo pet minuta, ali nije jasno mjeri li se to vožnjom ili laganom šetnjom. Definitivni je pobjednik u reklamnim štosovima i dosjetkama "Agrokorov" prodajni lanac. Na velikim plakatima pišu kako je "Konzum" hrvatska riječ za supermarket.

I kao da nam ulice nisu dovoljno bombardirane promotivnim materijalima, još uvijek su tu i plakati od izbornih kampanja za poteštata.

Na onima Željka Keruma stoji "naš gradonačelnik", a s nekih mu se i zet Petroslav Sapunar još predstavlja kao "naš župan", premda je prije više od dva mjeseca tu utrku izgubio i potom se uredno (ponovno) "parkirao" u fotelju predsjednika Županijske skupštine.

Takvih primjera ima napretek i nemoguće ih je sve utrpati u jedan tekst, pa ćemo skratiti priču i citirati Zakon o nedopuštenom oglašavanju:

– Zavaravajuće oglašavanje je bilo koje oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući njegovo predstavljanje, dovodi u zabludu ili je vjerojatno da će dovesti u zabludu osobe kojima je upućeno ili do kojih dopire pa je vjerojatno da će zbog toga utjecati na njihovo ekonomsko ponašanje, odnosno da zbog toga povređuje ili je vjerojatno da će povrijediti konkurente – navodi se u članku 4. koji ujedno određuje da je takvo oglašavanje - zabranjeno.
 

Dalmatinci, dobro došli u Dalmaciju

'Vrte' nas veliki trgovački lanci i tvrtke, ali to je još i u redu, jer rade to novcem iz svog džepa. No, kada vam županijska Turistička zajednica šalje oglas da posjetite Dalmaciju, onda je vrijeme da se zapitamo.

Njihova Facebook stranica 'Central Dalmatia' svako malo iskače u desnom kutu ekrana stanovnicima srednje Dalmacije i poziva ih da tu dođu na savršeni odmor.

Znamo i mi da je kod kuće najbolje, ali zar Turistička zajednica zaista ne zna da bi za ciljanu publiku ipak bilo bolje odabrati Nijemce ili Šveđane, a ne domicilno stanovništvo? Zanimljiv je i tekst koji plaćamo da nam se prikazuje:

- Like #CentralDalmatia, srce Jadrana i pronađi svoj savršeni odmor! - dakle, osim što miješaju engleski i hrvatski jezik te koriste riječ 'svoj' tamo gdje je potpuni višak, ubacili su i hashtag "#" oznaku koja nema nikakvu funkciju na tom mjestu. Atraktivnosti i kreativnosti oglasa nismo se ni dotaknuli...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:33