StoryEditorOCM
Dalmacijatko će prije do mosorke štamparije

Pretrčali devet kilometara planine da bi došli do friške 'Slobodne'

14. prosinca 2017. - 10:29

Po uzoru na prošlogodišnju treking utrku "Sva slova vertikale" po Mosoru, ove nedjelje održana je još jedna "Štamparija" u organizaciji Odsjeka planinskog trčanja HPD-a "Mosor".

Čak 55 natjecatelja krenulo je s izvora rijeke Žrnovnice praćeno burom, preko obnovljene staze do Amižića prema Sv. Nikoli, Lolićima, Knezovim stajama, pa sve do Štamparije, lijepih suhozidnih ostataka pojate u kojoj je 17. lipnja 1943. godine tiskan prvi broj Slobodne Dalmacije.

Tamo ih je dočekao novi primjerak "Slobodne" koju su trebali donijeti do cilja, kružnom stazom preko Sedrenika i Mihanovića drage, opet na izvor Žrnovnice, baš kao što su nekad davno ljudi nosili prvi primjerak istoimenih novina, s istog mjesta, te davne 1943. godine.

– Utrka je bila ekstra! Baš je zanimljivo spojena priča sa starom štamparijom u srcu Mosora, gdje je još spomen-ploča, s atraktivnim planinarskim stazama koje su odlične i za treking utrke. Moram priznati da nas je dočekao pošten uspon na tehnički zahtjevnoj stazi od devet kilometara i s oko 900 metara ukupne visinske razlike.

– Sva sreća da mi leže nizbrdice pa je bilo lako prema cilju – kazao nam je Ante Pešić Golub iz PD-a "Imber", koji je najbrže pretrčao cijelu dionicu, za rekordnih sat i pet minuta! Slijedili su ga Duje Ćalušić iz HPD-a "Mosor" te Marko Herman iz TTK "Strke". Golubova je tajna, kaže, u tradicionalnoj prehrani, slatkarijama i – panceti.

Recept za brzinu i izdržljivost ima i Eva Tušar Suhadolc iz HPD-a "Mosor", najbrža žena utrke kojoj je trebalo sat i pol do cilja.

– Vertikala je bila naporna, ali cijela organizacija i atmosfera bila je za svaku pohvalu. Meni su utrke najdraže u ovo doba godine jer je sve nekako u znaku adventa. Sviram obou u HNK-u Split, baš imamo "Orašara" na repertoaru, pa mi nakon sviranja dobro dođe malo otrčati – veli nam ova Slovenka sa splitskom adresom. Iza nje kroz cilj su utrčale Zrinka Deur Šarić (HPD Mosor) i Ivana Vrvilo. Treba pohvaliti najmlađu natjecateljicu utrke, sedmogodišnju Mašu Klarić iz Vodica, koja je junački prešla strmi uspon i natrag.

– Nije mi bilo teško. Čak sam i mamu ostavila iza sebe – kaže nam Maša, koja se na koncu okrijepila toplom juhicom od bundeve, soparnikom i domaćim kolačima koje su ponudili vrijedni organizatori priredivši pravi zimski piknik na prekrasnoj lokaciji na izvoru rijeke. Uz lijepe uspomene, najbrži natjecatelji kućama su ponijeli pločice s brojevima, napravljene po uzoru na prvi tiskarski stroj, koje je izradio Nenad Keč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:03