StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjedna šetnja

'Pogledajte koliko je država dala za djelatnike Brodosplita': radnici Dalmacijavina prosvjedovali zbog neisplaćenih milijuna i zatražili prijem kod premijera

Piše T. Gattin Zebić
21. veljače 2018. - 19:19
dalmacijavino16-210218

Kao upozorenje da bi moglo doći do nereda u petak u velikoj dvorani Pravnog fakulteta, gdje će u 10 sati početi ročište radi diobe kupovnine imovine Dalmacijavina, jer 552 bivša radnika splitske tvornice neće dobiti ništa, u srijedu je njih stotinu krenulo u mirni prosvjed.

Prevođeni Danicom Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina, ispred svoje bivše vinarije i upravne zgrade u gradskoj luci ponovili su apel upućen premijeru Andreju Plenkoviću.

Razlog tomu je što nakon pravomoćno izgubljene sudske bitke protiv države, jedino Vlada RH može donijeti odluku da Dalmacijavino u stečaju obešteti sa 63 milijuna kuna za zgradu na pomorskom dobru u gradskoj luci, koji objekt je država oduzela 2012. godine.

Država u tom slučaju čak ne bi morala tražiti odakle će isplatiti taj novac, već bi taj iznos prebila s potraživanjem koje ima prema tvornici pića za trošarine na alkohol i ostale obveze nastale tijekom proizvodnje u stečaju.

Tako bi radnici 63 milijuna kuna za otpremnine mogli naplatiti od dijela 70.5 milijuna kuna kupovnine koju je za nasade, brendove i većine nekretnina Dalmacijavina na depozitni račun suda 2015. godine uplatio hrvatski kralj šećera Marinko Zadro.

- Ovaj prosvjed je apel premijeru Andreju Plenkoviću da nam pomogne i da nas sasluša, jer se bojimo da dopisi koje smo mu slali možda nisu ni došli do njega. Molimo ga da omogući da se isplate radnička potraživanja koja su priznata u stečaju. Država je, naime, upravljala Dalmacijavinom, a istovremeno je, donošenjem zakona o velikim trošarinama, dovela tvrtku do stečaja. Država je ta koja je u stečaju donosila odluke o nastavku proizvodnje.

Smatramo da se mora odreći novca od kupovnine, za kojeg je stečajna upraviteljica odredila da ide za podmirenje duga prema državi. Na Odboru vjerovnika održanom u siječnju, stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Splitu je upozorila da će ročište radi diobe biti pod policijskim osiguranje – rekla je Stipović.

Napominje da radnicima nije lako objasniti da neće dobiti svoje otpremnine jer će se prvo naplatiti država za obveze tvornice koje su nastale tijekom proizvodnje u stečajnom postupku.

- Proizvodnja pića je specifična branša, jer trošarine su ogromne i morate ih platiti u roku 15 godina od kada roba izađe iz skladišta. Tako je 70 posto prihoda Dalmacijavina u stečaju moralo ići u državni proračun – veli prva žena sindikata.

No, isto tako objašnjava koje su bile neke od pozitivnih strana odluke države da Dalmacijavino u stečaju obnovi proizvodnju.

- Država je od Dalmacijavina u stečaju uprihodila 30 milijuna kuna, te još 25 milijuna kuna od PDV na iznose koje smo platili našim dobavljačima. Uz to, država je uštedjela oko 10 milijuna kuna jer zapošljavanjem oko 250 radnika u stečaju, oni nisu završili na Zavodu za zapošljavanje, i nije im morala isplaćivati naknade. Smatramo da je država donijela dobru odluku o proizvodnji u stečaju, ali ne može optuživati radnike, koji su vraćeni na radna mjesta, da su time poduzeće odveli u gubitak – zaključila je Stipović.

Ivica Blažević, potpredsjednika i regionalni povjerenik sindikata PPDIV, kaže da je Dalmacijavino u ovu situaciju dovela politika, te da politika može riješiti probleme radnika.

- Na sastanku kod Zdravka Marića, ministra financija, tražio sam da na dnevni red Vlade RH stavi rješavanje problema radnika Dalmacijavina. Oni se čak ne moraju naplatiti u cijelosti, već bar jednim dijelom, da mogu ublažiti svoju tešku situaciju. Ovako ih se stavlja u neravnopravni položaj s radnicima Kraljevice, Đakovštine, Badela... Pogledajte koliko je država odriješila svoju kasu za djelatnike Brodosplita – istaknuo je Blažević.

Bivši radnici splitske tvornice pića su se tijekom prosvjedne šetnje zaustavili ispred zgrade Županije gdje im je župan Blaženko Boban obećao pomoći da se sastanu s premijerom.

Radnici su zatim ispred Županijskog državnog odvjetništva u Gundulićevoj ulici potpisivali prigovor na predloženu raspodijeli kupovnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:46