Dalmacija Split

grad nema tolike milijune

Vrijedne nekretnine u centru Splita dobile nove vlasnike: Amerikanac kupio 'Marmontovu rezidenciju', bivši kafić legendarnog hajdukovca postaje recepcija luksuznog hotela

grad nema tolike milijune

Grad Split odrekao se prava prvokupa dijelova značajnih nekretnina u svojoj povijesnoj jezgri, i to više od 900 metara četvornih u kući Nakić na dnu Pjace, kao i poslovnog prostora od 125 kvadrata u palači Cindro, vrijednih ukupno najmanje 20 milijuna kuna.

Pa iako je zaključak o odricanju prošao tek na sjednici Gradskog vijeća koja se održala danas, novi vlasnici već su upisani u zemljišnim knjigama.

Nije novost da se ovaj proces pred vijećnicima odigrava tek forme radi, jer tržišne cijene Grad da i želi teško može financijski pratiti, pa dijelovi građevina o kojima se skrbi zahvaljujući Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara redovito odlaze u privatne ruke. Ovog puta priča je zanimljivija tek iz razloga jer su u pitanju iznimno atraktivne nekretnine.

Luksuzni apartman na drugom katu palače Cindro u Ulici kralja Petra Krešimira kupila je tako tvrtka "Vila Nepos" registrirana u Splitu, čiji je direktor Michael Dennis O`'Mahony, investitor iz Sjedinjenih Američkih Država, kvadrat platio najmanje 4200 eura.

Prema informacijama koje smo neslužbeno dobili, on je odlučio apartman opremiti novim namještajem koji je naručio u Italiji, te će se nastaviti baviti iznajmljivanjem ove vrijedne nekretnine koja se na tržištu reklamira kao "Rezidencija maršala Marmonta", po svom najpoznatijem podstanaru koji je tu noćio početkom 19. stoljeća.

Ovaj prostrani stan od 125 kvadrata, koji se nalazi u palači plemićke obitelji Cindro iz 17. stoljeća, u 2017. je otvoren za turistički najam nakon dugogodišnjih restauratorskih radova pod nadzorom konzervatora.

U potpunosti je konstrukcijski obnovljen uključujući statičku sanaciju zidova i podova, restauraciju stropnih greda s drvenim vijencima i izvornih podnih tavela od terakote, postavljeno je novo krovište, vodovodne i električne instalacije, a tijekom srpnja i kolovoza iznajmljivao se po 1000 eura za noć.

 

Nešto zapadnije, na samom kraju Pjace, u prizemlju kuće Nakić bilo je mjesto okupljanja u "Bilom asu", ugostiteljskom objektu koji je bio u vlasništvu legendarnog kapetana Hajduka Dragana Holcera.

Potom su se u tom prostoru dva desetljeća prodavale cipele, a od ovog ljeta u njemu bi se trebala nalaziti recepcija hotela "Piazza Heritage" koji se nalazi na gornjim katovima ove secesijske ljepotice koju je početkom 20. stoljeća projektirao arhitekt Špiro Nakić.

Grad Split na ovoj adresi odrekao se ponuđenih 35 kvadrata u prizemlju za koje se tražilo okruglih 100 tisuća eura, ali i još gotovo 900 metara četvornih u nizu soba na drugom i trećem katu procijenjenih na 2650 eura po kvadratu, te potkrovlju ove zgrade, za koje se tražilo 1860 eura po kvadratu.

Njihovi vlasnici bili su Anthony Vuletich i Ann Nada Mollaney (rođena Vuletić) koji trenutno žive u Australiji, a preko posrednika Gradu su ih ponudili za ukupno 2,1 milijun eura. Ovom poslu prethodila je pobjeda Vuletića u dugogodišnjem pravnom postupku koji su pred hrvatskim sudovima vodili kako bi ostvarili povrat oduzete imovine.

Kupac njihova nasljedstva je logičan, tvrtka "Sensa", koja na prvom katu zgrade vodi hotel "Piazza Heritage".

- Do ovog ljeta na lijevom krilu zgrade uredit ćemo još tri sobe, a idućih sezona planiramo se proširiti i na gornje katove. No ne žurimo nigdje jer želimo poštovati konzervatorsku zaštitu i dovršiti cijeli projekt u duhu secesije - kazao nam je kratko direktor "Sense" Dalibor Ćorić.

Naslovnica Split