StoryEditorOCM
DalmacijaDO KADA DA ČEKAMO?

Odlazak na plažu kao ruski rulet: već dva i pol mjeseca odroni na Duilovu prijete kupačima, čeka li se da netko izgubi život?

9. srpnja 2018. - 09:17

Još prije dva i pol mjeseca napisali smo kako je prolazak uz odronjeni pokos na Duilovu nalik ruskom ruletu. Otada se stvar nije promijenila po pitanju sigurnosti, dapače, ispada da su sad u “bubnju revolvera”dva metka umjesto jednoga. Naime, veće su šanse da bi netko sada mogao stradati u slučaju novog odrona, jer osim prolaznika, sad ima i kupača.

Čak i majke dolaze s dječicom na plažu pored kamenja što je palo s pokosa. Dovode ih na kupanje unatoč znaku koji jasno upozorava da se na to područje stupa na vlastitu odgovornost zbog opasnosti od odrona.

Još na proljeće nadležni su obećavali da će krenuti u sanaciju ili da će zatvoriti prolaz tuda. No, dogodilo se isto što se događa od 2010. otkad problemi traju na tom dijelu pokosa – nije se poduzelo ništa za sigurnost građana i turista te za sanaciju prirodne ljepote klifa.

 


Žalosna slika krajolika u kojem se zadnji put u veljači dogodio veći odron, a kamenje još leži na obali, od tada je još žalosnija. Borovi koji su se osušili od velikog požara koji je zahvatio kompleks hotela "Zagreb" izvalili su se niz pokos, suho korijenje nije ih zadržalo pa ni oni ne drže zemlju pokosa, a ni sebe, prijeteći da padnu nekome na glavu.

Jedinu “vatrogasnu” mjeru zaštite poduzela je državna tvrtka “Pleter-usluge” koja upravlja hotelom "Zagreb". Uz gornji rub pokosa postavili su armaturnu mrežu. Ta intervencija nije neka ljepota od prizora, uzmemo li u obzir o kakvom se krajoliku radi, ali sprječava da netko ne priđe preblizu tlu koje je nestabilo i počelo se razdvajati na rubovima.

Hotel napravio koliko je mogao

- Napravili smo koliko smo mogli. Da netko ne bi pao dolje. Naši djelatnici uklonili su i neke borove da se ne bi srušili na ljude. Sve ostalo je za nas preskup zahvat. O tome bi drugi trebali povesti računa - kaže hotelski upravitelj Ivica Pleić.

 


I dok je zapriječen pristup gornjem rubu pokosa, na njegovo dno može pasti novi odron, a šetnja po njegovoj donjoj strani je slobodna. Premda ima kupača koje za ovo nije briga, u gradsku rubriku javili su se uznemireni čitatelji s fotografijama, s pitanjima zašto se ništa ne rješava.

- Nakon odrona prije nekoliko mjeseci, još uvijek s vremena na vrijeme "proklizi" pokoja stina sa strme litice. Što je najgore, i domaći i turisti non-stop preskaču kamene gromade i riskiraju vlastitu glavu. Do sada, ali samo na čistu sreću, nitko nije stradao - obratio nam se jedan revoltirani čitatelj.

Nazvali smo i pročelnika za komunalu Damira Babića, podsjećajući ga na izjave od prije par mjeseci da će se krenuti sa sanacijom ili će Grad spriječiti pristup, koji nam je ovaj put kazao da on ne bi usred sezone zatvarao plažu ako to nije nužno.

- Dao sam nalog "Parkovima i nasadima" da ispitaju stanje stabala na pokosu i stabilnost terena. Kad dobijemo stručno mišljenje koje očekujem početkom sljedećeg tjedna, poduzet će se mjere za zatvaranje toga dijela plaže za pristup građanima, ili ne, ovisno o tome što će kazati "Parkovi i nasadi" - rekao nam je Babić.

Drugim riječima, kupači se kupaju, a prolaznici prolaze tuda na vlastitu odgovornost, kako ih upozorava znak koji je postavio Grad, a odgovornost da procijene koliki je rizik da se na njih sruši zemlja, stine ili padnu suhi borovi na sebe preuzimaju "Parkovi i nasadi".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:31